Dani de Wit en Myron Boadu
NOS Voetbal

Uitstekend en gretig Jong Oranje haalt uit in Wit-Rusland: 7-0

Jong Oranje blijft dankzij een klinkende 7-0 zege in Wit-Rusland zonder puntenverlies in de EK-kwalificatiereeks. Myron Boadu, Dani de Wit (beiden twee keer), Teun Koopmeiners, Kaj Sierhuis en Abdou Harroui maakten de goals voor de ploeg van interim-bondscoach Marcel Groninger.

Koploper Nederland speelt komende dinsdag om 20.00 uur in Almere tegen Jong Noorwegen zijn zesde groepswedstrijd in groep zeven.

Tien Wit-Russen

Jong Oranje had in Zjodino vanaf het beginsignaal het initiatief en stond na de zevende minuut nog tegenover tien Wit-Russen nadat Dimitri Pristsjepa de rode kaart had gekregen.

De eerste vijf goals kwamen van de voet van drie spelers van AZ. Boadu trof na twee minuten van dichtbij doel op aangeven van Jordan Teze en Koopmeiners verzilverde na acht minuten een strafschop na hands van Pristsjepa. Boadu maakte na een half uur de 3-0 na goed voorbereidend werk van Ferdi Kadioglu.

Teun Koopmeiners

Het Nederlandse overwicht hield na rust aan. Ook de vierde en vijfde goal waren van AZ-makelij; De Wit scoorde met een kopbal en een stiftje en beide keren was Noa Lang de aangever. Sierhuis maakte de 0-6 met een kopbal en mede-invaller Harroui schoot de 0-7 op het scorebord.

Afwezigen

Jong Oranje miste met Cody Gakpo, Tahith Chong, Deyovaisio Zeefuik, Daishawn Redan en Javairo Dilrosun vijf belangrijke spelers.

De eerstgenoemde ontbrak vanwege een pijnlijke verstandskies, terwijl de overige vier door hun Duitse clubs waren teruggeroepen van de reis naar Wit-Rusland. In verband met de Duitse quarantaineregels wilden Werder Bremen en Hertha BSC de spelers niet afstaan aan Jong Oranje.

Volgens de Bundesligaclubs zou het trio vijf dagen in quarantaine moeten als ze in Wit-Rusland zijn geweest, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Nederlandse overheid maakte onlangs een uitzondering op de quarantaineregels voor de voetballers van Oranje en Jong Oranje; zij hoeven niet in quarantaine als ze zijn afgereisd voor interlands. In Duitsland verschillen de regels echter per deelstaat en ze zijn ook niet overal gelijk aan die in Nederland.

In de EK-kwalificatiereeks plaatsen de negen nummers één en de beste nummer twee zich voor de eindronde. De overige acht nummers twee strijden in de play-offs voor vier resterende tickets.

Nieuwe EK-opzet

Het Europees kampioenschap, dat 2021 plaatsvindt in Hongarije en Slovenië, wordt opgeknipt in twee delen. Een groepsfase met zestien deelnemers in maart 2021 en een finaleronde met acht teams. Deze knock-outfase wordt van 31 mei tot 6 juni 2021 gehouden.

Stand EK-kwalificatie

1. Nederland 5-15
2. Portugal 4-9
3. Wit-Rusland 6-8
4. Noorwegen 5-7
5. Cyprus 5-4
6. Gibraltar 5-0

De voorbereiding van de trip naar Wit-Rusland verliep voor Jong Oranje niet zonder problemen.

Jong Oranje bereidt zich voor op 'probleemtrip' naar Wit-Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl