NOS Nieuws

Wekdienst 2/9: proces Charlie Hebdo • Black Lives Matter in het Catshuis

Goedemorgen! Veertien mensen staan vandaag terecht voor hun rol in de aanslagen begin 2015 in Parijs, en actiegroepen Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet gaan in gesprek met premier Rutte en minister Koolmees.

Er zijn er zonnige perioden, maar er komen ook wolkenvelden voor. Wel blijft het overwegend droog. De middagtemperatuur ligt tussen de 19 en 21 graden.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Frankrijk begint het proces tegen veertien mensen, die handlangers zouden zijn geweest van de moslimextremisten die in 2015 aanslagen pleegden bij satirisch weekblad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt.
  • Premier Mark Rutte spreekt met de protestbewegingen Black Lives Matter en Kick Out Zwarte Piet. Samen met minister Wouter Koolmees ontvangt hij de activisten op het Catshuis. Ze praten daar over manieren om racisme in de samenleving te bestrijden.
  • De Tweede Kamer debatteert over de coronacrisis en de genomen maatregelen. Ook zal de positie van minister Grapperhaus aan de orde komen. Hij ging onlangs door het stof omdat er niet voldoende afstand werd gehouden op zijn bruiloft.

Wat heb je gemist?

Er zijn opnieuw foto's opgedoken van de bruiloft van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. SBS Shownieuws toonde gisteravond foto's waarop de minister onder meer een hand lijkt te geven en zijn schoonmoeder omhelst.

Vorige week raakte Grapperhaus in opspraak door beelden van zijn bruiloft. Daarop was te zien dat hij en zijn gasten zich niet hielden aan de anderhalvemeterregel op de trappen van het stadhuis. Het leidde tot verontwaardiging.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Man in Amsterdam overleden na aanhouding: de man was eerder op de avond aangehouden omdat hij bezoekers van een restaurant lastig viel. Hij werd onwel in het cellencomplex in Amsterdam-West en naar het ziekenhuis gebracht, waar nog is geprobeerd hem te reanimeren.
  • Varkens dood bij stalbrand in Zeeland: hoeveel varkens daarbij zijn omgekomen, is nog niet duidelijk. Gisteravond brak de brand uit in een schuur met stallen. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een andere schuur. Het vuur is inmiddels onder controle.
  • Schipper voorkomt ternauwernood botsing met brug: een containerschip is in Zwolle bijna tegen de Twistvlietbrug gevaren. De schipper vergiste zich en zette koers op een deel van de brug dat niet open kan. Hij kreeg net op tijd in de gaten dat zijn schip te hoog was en maakte een noodstop door vol in z'n achteruit te gaan.

Te zien is dat het anker ook nog is uitgegooid.

Containerschip ramt bijna brug in Zwolle

En dan nog even dit:

45 ontsnapte paarden hebben gisteravond een rondje door het centrum van Weesp gegaloppeerd. Ze konden door door een fout van de manege opeens vrij ronddwalen door de stad. "Normaal hebben we een waterdicht systeem, maar deze keer ging het mis. Het hek van de wei naar de stal ging al open, terwijl niemand de paarden daar stond op te wachten". Na vijf minuten keerden ze uit eigen beweging weer terug, zonder schade te hebben aangericht.

45 paarden ontsnapt: '5 minuten vol gas door Weesp heen en toen waren ze terug'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl