President Poetin
NOS Nieuws

Poetin: reservemacht staat klaar om in te grijpen in Wit-Rusland

De Russische president Poetin zegt dat Rusland een reservemacht van de politie heeft klaarstaan om in te grijpen in Wit-Rusland, op verzoek van de Wit-Russische leider Loekasjenko.

Met Loekasjenko zou zijn afgesproken dat de reservemacht alleen ingrijpt als de crisis in Wit-Rusland niet meer onder controle is. "Het is nu niet nodig en ik hoop dat dat zo blijft", zei Poetin op de Russische staatstelevisie. Volgens hem lijkt de situatie in het buurland zich te stabiliseren.

Anderhalve week geleden zei Poetin al dat hij Loekasjenko steunt in het kader van het militaire pact tussen beide landen.

Dreiging interventie

Volgens correspondent David-Jan Godfroid geeft Poetin hiermee twee signalen af: "Dat de dreiging van Russische interventie boven de markt blijft hangen en dat hij zich nadrukkelijk achter Loekasjenko schaart, en dus niet achter de oppositie."

Of Rusland daadwerkelijk zal ingrijpen, is volgens Godfroid moeilijk in te schatten. "Het kan elk moment gebeuren dat het uit de hand loopt en dat president Loekasjenko zegt: ik kan het niet aan, laat de Russen maar komen. Dan heb je wel de situatie dat de Russische politie actief is in Wit-Rusland."

Polen bezorgd

De Poolse premier Morawiecki reageert op Twitter bezorgd op de uitspraken van Poetin. Hij noemt het "herstellen van de macht" een vals excuus voor een militaire interventie in Wit-Rusland.

Eerder vandaag beschuldigde Loekasjenko zijn "onrustige buurlanden" ervan een hybride oorlog tegen Wit-Rusland te voeren. Volgens de president probeert Polen de regio rond grensstad Grodno te annexeren.

In Wit-Rusland zijn al weken protesten nadat Loekasjenko - die al meer dan 25 jaar aan de macht is - werd uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. De Europese Unie erkent de uitslag niet, omdat de stembusgang frauduleus is verlopen. Dat geldt ook voor oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die de verkiezingsoverwinning claimt. Ze heeft het land onder onduidelijke omstandigheden verlaten en verblijft nu in Litouwen.

Russische huurlingen

Poetin ging ook in op de arrestatie van 33 Russen in Wit-Rusland, kort voor de verkiezingen. De Wit-Russische autoriteiten meldden toen dat huurlingen waren, die het land wilden destabiliseren in de aanloop naar de verkiezingen.

Volgens Poetin zijn de Russen misleid door een operatie van de Oekraïense en Amerikaanse inlichtingendiensten. "Ze waren onderweg om te werken in een ander land. Toen werden ze gelokt en over de grens met Wit-Rusland gesleept", aldus Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl