Hoofdaanklager Josh Kaul van Wisconsin op de persconferentie over de zaak-Blake
NOS NieuwsAangepast

Aanklager: mes gevonden in auto neergeschoten man Wisconsin

In de auto van Jacob Blake, de zwarte man die zondagavond door een politieagent in de Amerikaanse stad Kenosha werd neergeschoten, is een mes gevonden. Dat heeft de hoofdaanklager van de staat Wisconsin op een persconferentie bekendgemaakt.

Het mes werd gevonden op de vloer van de auto aan de bestuurderskant, zegt de hoofdaanklager. Blake heeft ook toegegeven dat hij in het bezit was van een mes, maar de aanklager heeft niet bekendgemaakt om wat voor soort mes het ging. Ook niet duidelijk of Blake het wilde gebruiken, of dat de politie wist dat het mes in de auto lag.

De advocaten van Blake zeggen dat hun cliënt absoluut geen gevaar vormde. "Ooggetuigen bevestigen dat hij geen mes droeg en de politiemensen op geen enkele manier bedreigde." Ze hekelen het politieoptreden. "Voor de ogen van zijn kinderen schoten ze hem zeven keer in zijn rug." Blake's drie kinderen zouden op de achterbank van de auto hebben gezeten.

Beelden van het neerschieten van Blake leidden de afgelopen dagen tot protesten en rellen in Kenosha. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Een 17-jarige jongen is gisteren opgepakt op twee verdenkingen van moord.

De arrestatie van Jacob Blake werd gefilmd door een omstander:

Agent VS schiet zeven keer van achteren op zwarte man

De hoofdaanklager ging verder in op de eerste resultaten van het onderzoek naar wat er zondag is precies gebeurd.

Een vrouw had de politie gebeld omdat haar vriend op haar erf stond, wat niet de bedoeling was. Agenten probeerden vervolgens Blake aan te houden. Niet duidelijk is of de vrouw over hem had geklaagd.

De politie probeerde Blake te overmeesteren met behulp van een stroomstootwapen, maar dat had geen effect. Blake liep vervolgens om zijn auto heen naar de bestuurszijde en opende het portier. Daarop trok een agent aan zijn shirt en schoot hij Blake zeven maal in zijn rug. Die is volgens zijn familie blijvend verlamd geraakt.

De agent die Blake neerschoot was Rusten Sheskey, die zeven jaar bij de politie werkt. Hij en de andere agenten die bij het incident betrokken waren, zijn met verlof gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl