De politie zet traangas in tegen de demonstranten in Kenosha
NOS NieuwsAangepast

Jongen opgepakt voor twee doden Kenosha, federale ordehandhavers op weg

De Amerikaanse politie heeft een jongen van 17 opgepakt in het onderzoek naar de dood van twee mensen in de stad Kenosha, in Wisconsin, waar al dagen demonstraties aan de gang zijn. Zondag werd daar de zwarte Amerikaan Jacob Blake meermaals in zijn rug geschoten door de politie, naar verluidt voor het oog van zijn kinderen. Hij raakte daarbij verlamd. Sindsdien is Kenosha in de greep van protestacties en hevige onlusten.

Ook vannacht gingen betogers weer de straat op:

Onrust en demonstraties in Kenosha houden aan

In de stad zijn gewapende burgermilities actief, die zeggen mensen en eigendommen te beschermen. Zij waren ook dinsdagavond op straat, toen er opnieuw werd gedemonstreerd en er twee doden en een gewonde vielen bij schietpartijen.

Van dat incident met de 17-jarige verdachte werden deze beelden gemaakt:

Derde grimmige nacht in Wisconsin: man wordt neergeschoten in Kenosha

Gisteren maakte de politie bekend dat de 17-jarige verdachte enkele kilometers verderop, in de plaats Antioch, Illinois, is opgepakt op verdenking van twee moorden.

Het gaat volgens persbureau AP om een witte jongen die een groot bewonderaar is van de politie. De autoriteiten zeggen tegen lokale media dat het onduidelijk is of hij deel uitmaakte van een militie.

Het nieuws over de aanhouding volgt kort op de aankondiging van president Trump dat hij onmiddellijk federale ordehandhavers naar Kenosha stuurt, "om orde en recht te herstellen". "We zullen plunderingen, brandstichting, geweld en wetteloosheid niet accepteren", schrijft Trump op Twitter over de stap.

"Mijn team heeft zojuist gebeld met gouverneur Evers, die de federale ondersteuning accepteert", aldus Trump. Gouverneur Evers, een Democraat, maakte kort erna inderdaad bekend dat hij de komst van de ordetroepen ondersteunt. Evers had zelf ook al de Nationale Garde ingezet. Nu komen er dus nog meer reservisten.

Het ministerie van Justitie stuurt meer dan 200 handhavers naar Kenosha, afkomstig van onder meer de FBI. Het Witte Huis maakte bekend dat het bijna duizend leden van de Nationale Garde naar Wisconsin stuurt ter ondersteuning.

Tot en met zondag is een avondklok van kracht in de stad. Burgemeester Antaramarian zegt het niet te accepteren dat het geweld voortduurt. "En ten tweede gaan we samen werken aan een oplossing voor de raciale problemen in onze gemeenschap, en dat gaat lukken."

Sporters spelen niet

De basketballers van Milwaukee Bucks hebben besloten om de vijfde wedstrijd in play-off-serie tegen Orlando Magic niet te spelen. Ze weigerden in actie te komen uit protest tegen het politiegeweld in de VS. De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft daarop besloten ook de twee andere wedstrijden van gisteren in de play-offs af te gelasten. Ook in de vrouwencompetitie WNBA gingen de wedstrijden niet door.

In de voetbalcompetitie Major League Soccer werden vijf van de zes wedstrijden gisteren niet gespeeld nadat de spelers zich achter de boycot van de Bucks hadden geschaard.

Ook de Japanse tennisster Naomi Osaka liet weten zich terug te trekken uit de Western & Southern Open in New York, waar ze vandaag de halve finale zou spelen.

Na de boodschap van Osaka liet de toernooiorganisatie weten dat er vandaag geen wedstrijden meer worden gespeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl