Ook in Minneapolis werd een protestmars gelopen naar aanleiding van het neerschieten van Jacob Blake
NOS Nieuws

Door politie neergeschoten Jacob Blake vanaf zijn middel verlamd, zegt vader

De zondag door de politie neergeschoten Jacob Blake, een zwarte man uit Kenosha in de Amerikaanse staat Wisconsin, is volgens zijn vader vanaf zijn middel naar beneden toe verlamd. Zijn behandelend artsen weten nog niet of de verlamming blijvend is.

Tegen de Chicago Sun-Times zegt Jacob Blake senior dat er "acht gaten" zitten in het lichaam van zijn zoon. Blake ligt in het ziekenhuis, zijn vader is woonachtig in de staat North Carolina en nog naar het ziekenhuis onderweg. "Ik wil mijn hand op zijn wang leggen en hem een kus op zijn voorhoofd geven, dan pas ben ik oké."

Wat er zondagmiddag precies gebeurd is in Kenosha wordt nog onderzocht. Enkele getuigen zeggen dat de 29-jarige Blake een ruzie wilde sussen. De politie was afgekomen op een melding over een ruzie in de huiselijke sfeer; een man die het incident filmde zegt dat hij zes of zeven vrouwen op de stoep tegen elkaar zag schreeuwen voordat Blake en de politie arriveerden.

In de video die de man maakte is vervolgens te zien hoe agenten eerst schreeuwen en wijzen naar Blake, die langs de voorkant van een geparkeerde auto loopt. Blake lijkt niet op de politie te reageren, en als hij de deur aan de bestuurderskant opent wordt hij van achteren bij zijn shirt gegrepen door een agent en meerdere keren beschoten.

Gisteren gingen in Kenosha al mensen de straat op om te demonstreren

De maker van de video zegt dat de politie dacht dat Blake een mes bij zich droeg, ook al was er volgens hem geen mes te zien. De gouverneur van Wisconsin, Tony Evers, zei maandag dat hij nog geen informatie gekregen heeft die erop wijst dat het slachtoffer een mes of een ander wapen had. Hij zei ook dat die mogelijkheid nog wel wordt onderzocht.

In de loop van vandaag werd bekend dat er sinds 6 juli een arrestatiebevel uitstond voor Blake. Hij was kort daarvoor door een rechter veroordeeld voor aanranding en verstoring van de openbare orde. Dat zou te maken hebben met een huiselijk conflict. Het is niet duidelijk of de ruzie waar Blake zondag op af ging iets te maken heeft met die zaak. Ook is niet bekend of de politie wist van het arrestatiebevel op het moment dat ze Blake neerschoten.

Het slachtoffer is vader van in totaal zes kinderen. Zijn partner, Laquisha Booker, zegt tegen lokale media dat de drie kinderen van het stel in de auto zaten toen Blake wilde instappen en beschoten werd. "Die man greep hem letterlijk bij zijn shirt en keek de andere kant op en was gewoon op hem aan het schieten. Met de kinderen schreeuwend op de achterbank."

Avondklok

De betrokken agenten zijn voorlopig op non-actief gesteld. Democratisch presidentskandidaat Joe Biden zegt dat de politieagenten "verantwoordelijk moeten worden gehouden".

Naar aanleiding van de beschieting brak er onrust uit in Kenosha. Zondag- en maandagavond werden meerdere voertuigen in brand gestoken en werden politiemensen bekogeld. De oproerpolitie gebruikte traangas om mensen te verdrijven na het ingaan van de tijdelijke avondklok.

Vandaag was de schade goed te zien:

Platgebrande auto's en verwoeste gebouwen: enorme ravage in Kenosha

"De agenten die mijn zoon hebben neergeschoten, als een hond op straat, zijn verantwoordelijk voor alles wat er in Kenosha gebeurd is", zegt Blake senior. "Mijn zoon is er niet verantwoordelijk voor. Mijn zoon had geen wapen. Hij had geen pistool."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl