NOS NieuwsAangepast

Onrust in Wisconsin na neerschieten zwarte man door politie

In Kenosha in de Amerikaanse staat Wisconsin zijn honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen het neerschieten van Jacob Blake (29), een zwarte Amerikaan. Hij werd gisteren met zware verwondingen in het ziekenhuis opgenomen.

Beelden op sociale media laten zien dat agenten eerst schreeuwen en wijzen naar Blake, die langs de voorkant van een geparkeerde auto loopt. Als hij de deur aan de bestuurderskant opent, wordt hij van achteren bij zijn shirt gegrepen door een agent en meerdere keren beschoten.

Agent VS schiet zeven keer van achteren op zwarte man

De politie heeft in een reactie gezegd dat de agenten afkwamen op een incident in huiselijke sfeer. Wat de aanleiding was voor het schieten is niet bekendgemaakt.

Kinderen in de auto

Ooggetuigen melden dat Blake probeerde twee ruziënde vrouwen uit elkaar te halen voor de politie arriveerde. Zijn drie zoons zaten in de auto toen hij door de politie werd neergeschoten, twitterde burgerrechtenadvocaat Ben Crump. "Ze zagen hoe een politieagent hun vader neerschoot. Ze zijn getraumatiseerd voor het leven. We kunnen niet toestaan dat agenten hun plicht schenden ons te beschermen. Onze kinderen verdienen beter."

Crump stond ook de familie bij van George Floyd, die in mei in Minneapolis door politiegeweld om het leven kwam.

De familie van Blake heeft aan een journalist van TMJ4-news laten weten dat hij geopereerd is en op de intensive care vecht voor zijn leven. Ook deed zijn moeder een oproep om vreedzaam te protesteren.

Na de beschieting, gistermiddag, werd het steeds onrustiger op straat. 's Avonds werden meerdere voertuigen in brand gestoken en werden politiemensen bekogeld:

Onrust op straat na neerschieten zwarte man door agent VS

De oproerpolitie stond zwaarbewapend klaar en gebruikte traangas om mensen te verdrijven.

"We hebben nog niet alle informatie", twitterde gouverneur Tony Evers van Wisconsin. "Maar wat we wel weten is dat dit niet de eerste zwarte man is die is neergeschoten, verwond of genadeloos gedood door politiemensen in deze staat en dit land."

De betrokken agenten zijn voorlopig op non-actief gesteld.

In de VS wordt sinds de dood van George Floyd nog geregeld gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. NOS op 3 legde eerder uit waar deze protesten om draaien:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl