NOS NieuwsAangepast

Arrestaties en brand in Haagse Schilderswijk

Het is voor de derde nacht op een rij onrustig geweest in de Haagse Schilderswijk. Tientallen jongeren waren de straat op gegaan. De politie heeft opnieuw mensen aangehouden, 27 dit keer. Ook werden zes scooters in beslag genomen.

Aan het Jacob van Campenplein brandde aan het begin van de nacht een gebouw van de gemeente uit waar bewoners sport- en spelspullen kunnen lenen. Volgens getuigen gebeurde dat nadat er een molotovcocktail tegen het gebouw was gegooid.

De brandweer kon onder bescherming van de ME het vuur blussen, maar de schade was aanzienlijk:

Arrestaties en brand in opnieuw een onrustige nacht

Noodbevel

Rond 22.45 uur werd een noodbevel afgegeven voor het gebied rond de Hoefkade-Vaillantlaan. Daar hadden zich toen zo'n vijftig jongeren verzameld, meldt de politie. Wie weigerde gehoor te geven aan het noodbevel, werd aangehouden.

Ook werden personen die van plan waren om mee te gaan doen aan rellen in de wijk door de politie tegengehouden. De politie reed rond en riep met megafoons op naar binnen te gaan.

Verder liepen er buurtpreventieteams, jongerenwerkers en buurtvaders rond om escalatie te voorkomen, maar toch was de politie nog lang bezig met kat-en-muisspelletjes met onruststokers.

De afgelopen twee avonden en nachten waren er confrontaties tussen jongeren en de politie. Jongeren gooien met stenen, eieren en zwaar vuurwerk naar agenten. Ook werden auto's vernield. De politie pakte gisteravond ruim twintig mensen op.

Utrecht

Ook in de Utrechtse wijk Kanaleneiland was het aan het begin van de nacht onrustig. Er werd met vuurwerk gegooid, een auto is in brand gestoken en enkele bushokjes zijn gesneuveld. Er waren tussen de 250 en 300 jongeren op de been. Achttien mensen zijn opgepakt.

De ME stond paraat, maar hoefde niet te worden ingezet.

Bekijk hier de beelden:

Onrust in Utrechtse Kanaleneiland: politie op straat en vernielingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl