Er werden vannacht onder meer brandjes gesticht
NOS Nieuws

'Onrust in Schilderswijk door verveling en gebrek aan structuur'

Aanhoudingen, vernielde auto's en bekogelde agenten. Voor de confrontaties de afgelopen avonden en nachten in de Haagse Schilderswijk lijkt geen duidelijke aanleiding te zijn. Maar voor jongerenwerkers uit de wijk is het duidelijk: jongeren vervelen zich en missen structuur.

Jeugdwerker Dean Arma zag het gisteravond al "borrelen" bij zijn ronde door de wijk. Het begon volgens hem met kleine groepen jongeren, op zoek naar sensatie. "Ze stonden te wachten totdat iemand het lef had om te beginnen." Dat gebeurde, met vernielde auto's, lawinevuurwerk, benzinebommen en bekogelde agenten tot gevolg. De politie hield 22 mensen aan.

Het probleem is duidelijk, zegt de Haagse jongerenambassadeur Aad van Loenen. "Als je maandenlang de scholen sluit, nauwelijks zwembaden opent en jongeren wegjaagt uit Scheveningen, dan krijg je dit." Jongeren zijn volgens hem al heel lang zonder sturing. "De coronatijd is een rare tijd. We hebben het als volwassenen druk met onszelf, maar heel weinig met de jeugd."

Jongeren hebben een "vrijbrief gekregen door de lockdown", stelt Arma. "Het lijkt alsof ze vakantie hebben. Ik snap dat het leven een beetje stilstaat voor de jeugd." In de wijk is helemaal niks te doen, zien ze.

NOS Stories sprak met jongeren in de Schilderswijk. Sommigen begrijpen de de onrust, anderen distantiëren zich van het geweld:

Jongeren uit Schilderswijk: dit gebeurt puur uit verveling

De hitte ontvluchten op het strand bij Scheveningen is voor veel jongeren geen optie. Van Loenen: "Daar is van alles aan de hand. Als jongere met een kleur ben je verdacht als je daar met meer dan twee bij elkaar bent. Dan word je aangesproken, je voelt je niet meer welkom."

In de Schilderswijk wonen veel Turkse en Marokkaanse gezinnen; zij kunnen dit jaar niet op vakantie naar het land waar hun ouders vandaan komen. "Normaal zijn ze in de zomer vaak wekenlang weg. Er is geen geld voor een vakantie in Nederland." Veel jongeren zijn dus op straat. "Als jongeren bij elkaar komen, krijg je groepsgedrag, dan escaleren de dingen."

Meer incidenten

Van Loenen vreest meer incidenten, want "de coronaproblematiek blijft nog wel een tijdje". Een oplossing is volgens hem structuur bieden en jongeren medeverantwoordelijk maken voor hun wijk.

"We moeten de hand in eigen boezem steken, dus meer activiteiten organiseren." Tegelijkertijd wil hij jongeren meer verantwoordelijkheid geven. "Als je ergens zelf verantwoordelijk voor bent, is het moeilijker het weer kapot te maken."

Arma: "We moeten de verveling wegnemen en we moeten de bewoners aansporen om ook in gesprek te blijven met de jongeren." Tegelijkertijd spoort de jeugdwerker jongeren aan om zich uit te spreken. "Dit is ook hun wijk. En als anderen hier komen, op uitnodiging of uit vrije wil, en zij gaan hier herrie schoppen, dan moeten ook de eigen jongeren elkaar kunnen aanspreken."

Er kwamen veel jongeren uit andere wijken bij. Die kennen we niet.

Dean Arma, jongerenwerker

Wie meedoen aan de confrontaties, is onduidelijk. De contacten gingen volgens jongerenwerker Arma vooral via WhatsApp. "Als jongerenwerker raak je dan de grip kwijt. Er kwamen veel jongeren uit andere wijken bij. Die kennen we niet."

"Sommigen hebben nog een oude vete met politie uit te vechten en dachten: leuk, we gooien een brandkraan uit", zegt Arma. Volgens hem was 10 procent uit op rotzooi en confrontatie met de politie en kwam de meerderheid af op de sensatie.

Burgemeester Van Zanen van Den Haag zegt dat een deel van de relschoppers uit de Schilderswijk komt. Het merendeel zou van elders uit de stad of van daarbuiten zijn gekomen.

Zo ging het er afgelopen nacht aan toe:

Nieuwe rellen in Schilderwijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl