Medewerkers van het waterbedrijf proberen een opengedraaide kraan dicht te krijgen
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Van Zanen: 'Deel relschoppers kwam niet uit Schilderswijk'

Een deel van de jongeren die afgelopen nacht voor onrust zorgden in de Haagse Schilderswijk, kwam vermoedelijk uit andere delen van de stad. Dat zegt burgemeester Van Zanen van Den Haag. "De eerste indruk is dat er een kern uit de Schilderswijk komt maar dat het merendeel elders uit de stad of daarbuiten komt op scooters", vertelt hij aan Omroep West. "Ze zijn blijkbaar uit op rellen."

Een grote groep jongeren zette afgelopen nacht brandkranen open. Ook gooiden ze stenen en vuurwerk naar agenten en vernielden ze spullen. Vier mensen werden opgepakt.

Van Zanen trof bij zijn bezoek aan de Schilderswijk naar eigen zeggen huilende bewoners aan. "Bewoners en ondernemers die verbijsterd zijn over wat er vannacht en gisteravond is gebeurd. Dat zijn mensen die best wat gewend zijn, want het zijn mensen die al jaren hier wonen of een zaak hebben. Het gooien met stenen en spullen van mensen, dat kan gewoon niet."

Dit is meer dan gewoon wat kattenkwaad, aldus de burgemeester:

Burgemeester woest na opendraaien brandkranen: 'Dit is van een andere orde'

Volgens de burgemeester staan de gebeurtenissen in de wijk los van de incidenten in Scheveningen. Met behulp van bewoners, ondernemers, hulpdiensten en deskundigen hoopt Van Zanen het tij te keren in Den Haag. "Ik ben ervan overtuigd dat het met een gemeenschappelijke inspanning gaat lukken. Misdaad moet worden bestreden. Die brandkranen, daar moeten we gewoon mee stoppen. Dat is geen geintje."

Ook brandkranen open in Duindorp

Bij inwoners van de Scheveningse wijk Duindorp kwam donderdagochtend slechts een dun straaltje water uit de kraan. Dat kwam volgens drinkwaterbedrijf Dunea door het illegaal openzetten van brandkranen. In de wijk wonen zo'n 6000 mensen.

Afgelopen nacht werden vier brandkranen in de wijk opengedraaid. Door de acties is een pomp uitgeslagen en was de waterdruk tijdelijk weg. Rond 12.45 uur was de waterdruk hersteld. "Dit is precies waar we de afgelopen dagen voor hebben gewaarschuwd", zegt een woordvoerder van het waterbedrijf tegen Omroep West. "Het is niet ludiek, maar illegaal. Het zorgt voor veel overlast en is ook nog eens een risico voor de volksgezondheid en veiligheid in de buurt."

Dunea besloot gisteren sloten te zetten op twintig brandkranen in de stad.

Advertentie via Ster.nl