ANP
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Thijs H. in hoger beroep tegen veroordeling tot 18 jaar cel

Thijs H. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling vanwege drie moorden. Dat meldt zijn advocaat Serge Weening. De rechtbank in Maastricht legde de 28-jarige man 18 jaar cel en tbs met dwangmaatregelen op.

Volgens Weening is H. ten onrechte veroordeeld voor moord. "Het Pieter Baan Centrum heeft na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek geconcludeerd dat hij volledig handelde onder invloed van een ernstige psychose. Thijs H. was volledig ontoerekeningsvatbaar."

Weening vindt "dat het vonnis van de rechtbank geen recht doet aan de omstandigheden waaronder Thijs tot zijn handelingen kwam".

Symptomen aangedikt

H. heeft bekend dat hij vorig jaar mei in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. H. zei dat hij een psychose had en opdracht had gekregen om moorden te plegen.

Het Pieter Baan Centrum heeft H. volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard maar de rechtbank twijfelde aan de ernst van de wanen van H. Volgens de rechter heeft H. welbewust overwegingen gemaakt en zijn symptomen aangedikt. Zo had H. op internet opgezocht wat de gevaren van bepaalde medicijnen waren en een boek over psychoses geleend, voordat hij voor het eerst verklaarde dat hij wanen had.

Het Openbaar Ministerie laat weten niet in hoger beroep te gaan. Een woordvoerder vertelt aan 1Limburg dat het parket zich wel kan vinden in de straf, ook al viel de gevangenisstraf zes jaar lager uit dan de eis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl