Reuters
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw massale protesten in Wit-Rusland, één dode

In Wit-Rusland is het gisteravond opnieuw tot schermutselingen gekomen tussen demonstranten en de politie. In onder meer de hoofdstad Minsk gingen net als zondagavond en maandagnacht veel mensen de straat op om het vertrek te eisen van president Loekasjenko.

Een demonstrant kwam om het leven. Volgens de politie ging een explosief dat hij naar de politie wilde gooien af in zijn hand, wat de man fataal werd.

Op beelden op sociale media is te zien dat betogers met auto's demonstreren. Ze toeteren en blokkeren met hun auto's de weg. "Ga weg!", wordt er gescandeerd. Ook is te zien dat de politie kruispunten heeft afgezet en dat demonstranten wegrennen voor ordetroepen.

Een ooggetuige zegt tegen persbureau Reuters dat tientallen mensen zijn gearresteerd. Journalisten ter plaatse en leden van de oppositie zeggen dat de politie op betogers heeft geschoten. In een Wit-Russische groep op Telegram met meer dan een half miljoen leden wordt gemeld dat de autoriteiten zwaar geweld gebruiken.

Tichanovskaja spoorloos

Op sociale media werd gemeld dat oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja urenlang niet meer is gezien. Inmiddels heeft haar campagneteam op Twitter laten weten dat ze veilig is.

Ze zou het kantoor van de Wit-Russische kiescommissie zijn binnengegaan om een klacht in te dienen over de verkiezingsuitslag en daarna weer zijn vertrokken. Het lijkt erop dat ze is ondergedoken.

Het lijkt er verder op dat de Wit-Russische autoriteiten de toegang tot internet drastisch hebben ingeperkt. Een groot deel van het internet zou niet of nauwelijks toegankelijk zijn.

Reuters
Protesten in Minsk

De betogers zijn woedend over de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. President Loekasjenko heeft volgens de officiële uitslag meer dan 80 procent van de stemmen gekregen, terwijl oppositiekandidaat Tichanovskaja op 10 procent is blijven steken. Zowel binnen als buiten Wit-Rusland wordt de uitslag betwist. In stembureaus die niet aan fraude van hogerhand meedoen, zou Tichanovskaja een meerderheid hebben behaald en ook volgens een exitpoll heeft ze een duidelijke zege behaald.

Tichanovskaja claimde gisterochtend de verkiezingsoverwinning. Ze zei dat ze contact heeft gezocht met Loekasjenko om een conflict te vermijden, maar op dat aanbod zou hij niet zijn ingegaan. Hij noemde de betogers eerder vandaag "schapen die door het buitenland zijn aangestuurd".

Volgens Wit-Russische staatsmedia zijn de verkiezingen volgens het boekje verlopen, maar lokale journalisten spreken van grootschalige fraude. Buitenlandse waarnemers waren niet welkom.

Loekasjenko is sinds 1994 aan de macht. Hij wordt beschouwd als laatste dictator van Europa. Veel Wit-Russen hebben forse kritiek vanwege zijn economisch beleid, de mensenrechtenschendingen in Wit-Rusland en de corona-aanpak van Loekasjenko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl