NOS Nieuws

Tichanovskaja claimt winst verkiezingen Wit-Rusland, Polen wil EU bijeenroepen

De Wit-Russische presidentskandidaat Svetlana Tichanovskaja zegt de winnaar te zijn van de omstreden verkiezingen van gisteren. In een eerste reactie op de verkiezingsuitslag zegt ze in Wit-Rusland te blijven en nieuwe protestacties voor te bereiden.

Tichanovskaja stelt dat de verkiezingen, waarbij zittend president Loekasjenko volgens de officiële uitslag 80 procent van de stemmen kreeg, oneerlijk zijn verlopen. De kandidate zegt dat ze contact heeft gezocht met Loekasjenko om een conflict te vermijden, maar op dat aanbod zou niet zijn ingegaan. Het campagneteam gaat in beroep tegen de verkiezingsuitslag.

"Dit zijn de eerste stappen naar een vrij en democratisch Wit-Rusland":

Oppositie in Wit-Rusland over omstreden verkiezingen: 'Je kunt de wil van het volk niet negeren'

De oppositie roept op tot hertelling bij stembureaus waar onregelmatigheden zijn geconstateerd. Het Wit-Russische staatspersbureau Belta stelt dat de verkiezingen "in strikte overeenstemming met de wet" verliepen. De kiescommissie claimt dat de oppositie heeft geprobeerd de uitslag te manipuleren door burgers en medewerkers van stembureaus te bedreigen.

Lokale journalisten melden echter grootschalige fraude met de stembiljetten. Ook waren er geen internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) welkom bij de verkiezingen.

Speciale EU-top en Kamervragen

Polen wil de Europese Unie in een zogeheten buitengewone top bijeenroepen om de situatie in Wit-Rusland te bespreken. "We moeten het Wit-Russische volk steunen in hun zoektocht naar vrijheid", zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki in een verklaring. Tichanovskaja zegt met haar team nog niet te hebben overlegd over de hulp van Europese landen, meldt nieuwssite MKB.

Coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie hebben minister Blok van Buitenlandse Zaken opgeroepen de uitslag niet te erkennen. In een Kamerbrief stellen ze sancties voor gericht op belangrijke officieren van de veiligheidsdiensten.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken zijn er vele indicaties dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen. Een woordvoerder van de bondsregering laat weten aan een gezamenlijke Europese reactie te werken. Ook de EU-buitenlandchef heeft zijn bezorgdheid geuit.

'Buitenlandse krachten'

Loekasjenko zegt dat "buitenlandse krachten" achter de protesten in Wit-Rusland zitten. Volgens persbureau RIA wijst de president daarbij naar Tsjechië als een van de "poppenspelers". Al voor de verkiezingen was Loekasjenko ervan overtuigd dat andere landen Wit-Rusland willen destabiliseren.

Vannacht maakten ordetroepen een gewelddadig einde aan een demonstratie van de oppositie in Minsk en verschillende provinciesteden. Het internet werd platgelegd en de hoofdstraten afgesloten. De Wit-Russische politie heeft 3000 betogers opgepakt in 33 verschillende steden.

Er zijn volgens mensenrechtenorganisatie Viasna zeker één dode en vele gewonden gevallen:

Gewonden en arrestaties bij protesten in Wit-Rusland na omstreden verkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl