Pleziervaart in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw weerrecords gesneuveld: warmste 9 augustus ooit

Twee temperatuurrecords voor 9 augustus zijn vandaag gesneuveld. In De Bilt werd het 32,6 graden, waarmee het record uit 2004 met 0,1 graad werd verbeterd.

Gilze-Rijen heeft sinds vandaag het landelijk warmterecord voor 9 augustus in handen. Het werd daar 35,3 graden. Het oude record dateerde van 9 augustus 2003. Toen werd het in Nieuw Beerta 35,2 graden.

Eerste hittegolf

Vanochtend om 10.00 uur kwam het kwik in De Bilt boven de 25 graden en daarmee was officieel sprake van een landelijke hittegolf, de eerste van dit jaar en de 29ste sinds de metingen in 1901 begonnen.

Naar verwachting duurt de hittegolf nog zeker tot en met donderdag en misschien nog wel langer. Zo lang het kwik elke dag 25 graden of hoger uitkomt, blijft de hittegolf aanhouden.

 • Nicky Wagenvoort / NOS Ooggetuige
  De zon heeft het moeilijk vanochtend in Ommen
 • Ben Saanen / NOS Ooggetuige
  Wielrenners op de heide in Zuidoost-Brabant
 • Ria Brasser / NOS Ooggetuige
  Schapen in Arnemuiden hebben de schaduw opgezocht
 • Johan Westra / NOS Ooggetuige
  Drukte op het strand van Katwijk aan Zee
 • Anna Zuidema / NOS Ooggetuige
  Zonnebloemen en een strakblauwe lucht in het Friese Wijnaldum
 • Anne-Marie van Iersel / NOS Ooggetuige
  Een snikhete tropische zomerdag in Vlissingen
 • Rob Beckers / NOS Ooggetuige
  Lakens over de hortensia tegen de zon
 • Harry van Spanje / NOS Ooggetuige
  In Zuid-Limburg viel wat regen, zoals hier in Heerlen

De hoge temperaturen leidden tot problemen in Zuid-Holland, waar de koelinstallatie van twee verpleeghuizen uitviel. De brandweer kwam er in Rotterdam en in Barendrecht aan te pas om het dak nat te spuiten en zo voor enige verkoeling te zorgen. Enkele bewoners in Rotterdam waren onwel geworden door de hitte.

Voor de kust van Den Haag moesten tientallen zwemmers uit zee worden gered. Enkelen werden gereanimeerd, voor twee mensen kwam de hulp te laat. Ook bij Wijk aan Zee en Zandvoort kwamen zwemmers om. Door een combinatie van aflandige wind en stroming in zee was er langs de Hollandse kust sprake van een zeer verraderlijke situatie en werd de rode vlag gehesen.

In tegenstelling tot gisteren leidde de grote toestroom van dagjesmensen niet tot een verkeerschaos. Wel riepen verschillende kustplaatsen in de loop van de dag op om niet meer met de auto naar het strand te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl