Hulpdiensten aan het werk op het strand van Zandvoort
NOS NieuwsAangepast

Vier zwemmers verdronken in zee, rode vlag langs deel Hollandse kust

Er zijn zondag vier mannen overleden, nadat ze in zee in de problemen waren gekomen. Een zwemmer kwam om het leven in Wijk aan Zee, een in Zandvoort en de andere twee in Den Haag.

Bij Egmond aan Zee is zondagavond enige tijd met boten en helikopters gezocht omdat iemand had gezien dat een meisje het water in was gegaan en er niet meer uit kwam. Inmiddels gaat de veiligheidsregio ervan uit dat het vals alarm was. "In het zoekgebied is niks gevonden. Er lagen geen kleren op het strand en er is geen vermissing opgegeven."

Het eerste slachtoffer werd rond 13.00 uur uit het water gehaald op het Haagse Zuiderstrand en gereanimeerd. De man van 28 overleed in het ziekenhuis. Rond 16.30 uur werd een man van 24 uit zee gehaald. Ook hij werd gereanimeerd, maar hij overleed op weg naar het ziekenhuis, zegt de politie.

De zwemmers in Wijk aan Zee en Zandvoort werden vanavond uit het water gehaald. In Wijk aan Zee gaat het om een man van rond de 50, de man in Zandvoort was eind 20.

Volgens de Haagse reddingsbrigade zijn er zondag alleen al op de Haagse stranden meer dan honderd mensen gered. Ook de landelijke Reddingsbrigade Nederland zegt dat medewerkers langs de kust tientallen keren in actie moesten komen om mensen uit levensbedreigende situaties te halen.

Hulpdiensten in Den Haag en Zandvoort:

Vier zwemmers verdronken in zee

Langs de hele Hollandse kust, vanaf Hoek van Holland tot aan Den Helder, is de rode vlag gehesen. Dat betekent dat het verboden is om de zee in te gaan. Ook werden er NL-alerts verstuurd waarin werd gewaarschuwd voor gevaarlijke stromingen in zee, meldt Omroep West. "Ga maximaal tot kniehoogte het water in, volg aanwijzingen van reddingsbrigade en hulpdiensten op", zo stond in het bericht.

De zee is gevaarlijk, zegt de Haagse loco-burgemeester Hilbert Bredemeijer:

Rode vlag langs de kust van Noordwijk tot Hoek van Holland

Een woordvoerder van de reddingsbrigade Den Haag zei dat er door een combinatie van de aflandige wind en de stroming in zee sprake is van een "zeer verraderlijke" situatie. Ook was het druk op het strand. "Hulpverleners kunnen amper nog met voertuigen over het strand rijden", zei een woordvoerder vanmiddag.

De reddingsbrigade noemt het een unieke situatie. "De rode vlag wordt niet vaak gehesen. Een paar dagen geleden moesten we het ook doen op het Zuiderstrand. Dat was al uitzonderlijk. En nu ook voor het hele strand."

Bekijk de video om te zien wat een muistroom is, die veel zwemmers in de problemen brengt:

Wat is een muistroom en hoe kom je er uit?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl