Verkoeling bij een fontein in Maastricht
NOS NieuwsAangepast

Eerste hittegolf van het jaar een feit

De eerste hittegolf van het jaar is een feit. In De Bilt werd even na 10.00 uur een temperatuur van 25 graden bereikt, waarmee het voor de vijfde dag op rij een zomerse dag is. De afgelopen drie dagen was het bovendien meer dan 30 graden en daarmee is nu officieel sprake van een hittegolf.

De vorige landelijke hittegolf was bijna een jaar geleden, van 23 tot 28 augustus 2019. Naar verwachting duurt de huidige hittegolf een stuk langer: nog zeker tot en met donderdag worden in De Bilt temperaturen van meer dan 25 graden verwacht.

Regionaal kan de hittegolf nog langer aanhouden, zegt Weerplaza. In het zuiden was vannacht al sprake van een regionale hittegolf, omdat het om 02.00 uur nog bij meerdere weerstations in Noord-Brabant en Limburg 25 graden was.

Het is de vijfde hittegolf in twee jaar tijd. Bij de hittegolf in juli vorig jaar werd het Nederlandse temperatuurrecord verbroken. Op 25 juli werd het toen in Gilze-Rijen 40,7 graden, ruim twee graden meer dan het oude record van 38,6 graden uit 1944.

Warmterecord

Vandaag sneuvelden ook twee warmterecords voor 9 augustus. Voor het eerst sinds 2004 werd het in De Bilt warmer dan 32,5 graden: 32,6 graden.

En Gilze-Rijen heeft sinds vandaag het landelijk warmterecord voor 9 augustus in handen. Het werd daar 35,3 graden. Het oude record was van 9 augustus 2003. Toen werd het in Nieuw Beerta 35,2 graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl