ANP

Goedemorgen! Leden van de SP kunnen vandaag online zien hoe Lilian Marijnissen weer benoemd wordt als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. En in Princessehof in Leeuwarden begint een koninklijke tentoonstelling.

Vandaag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Het blijft op een enkele bui na vrijwel overal droog en bij een matige westelijke wind wordt het 19 tot lokaal 24 graden. De komende dagen verandert er in eerste instantie niet veel, maar vanaf dinsdag wordt het geleidelijk zonniger en warmer.

WEERPLAZA

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Voor de tweede keer deze maand wordt een Black Lives Matter-demonstratie gehouden op het Malieveld in Den Haag. De demonstranten komen van 14.00 uur tot 16.00 uur samen om te protesteren tegen politiegeweld. De organisatoren verwachten ongeveer 2000 mensen.
  • De SP houdt een partijraad vanuit Amersfoort. Leden kunnen het online bijwonen. Duidelijk is al dat Lilian Marijnissen lijsttrekker wordt voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. Zij is gekozen door de partijraad, die bestaat uit de voorzitters van alle SP-afdelingen. Marijnissen was de enige kandidaat.
  • President Trump hervat, na drie maanden, de campagne voor de presidentsverkiezingen. Om 02.00 uur vannacht (Nederlandse tijd) begint Trump aan z'n eerste grote rally sinds de coronacrisis. Die vindt plaats in een evenementenhal in Tulsa, in de staat Oklahoma. Het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaalde gisteren dat de campagnebijeenkomst door mag gaan. Omwonenden hadden een rechtszaak aangespannen omdat ze zich zorgen maken over een mogelijke corona-uitbraak. Er worden tienduizenden bezoekers verwacht.
  • In stadspaleis Princessehof in Leeuwarden opent vandaag een tentoonstelling over de stammoeder van ons huidige koningshuis: Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. De tentoonstelling wordt een vast onderdeel van het museum.

Wat heb je gemist?

In Hoorn zijn na een demonstratie tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen ongeregeldheden uitgebroken. De politie greep in toen een grote groep betogers naar het standbeeld wilde gaan, wat de gemeente vooraf had verboden. Er zijn twaalf mensen aangehouden.

De betoging 'Weg met J.P. Coen' trok honderden mensen. De manifestatie werd gehouden op een door de gemeente aangewezen plein, niet bij het beeld maar elders in het centrum. Na afloop probeerde een deel van de betogers toch naar het beeld te gaan. Daarbij staken ze vuurwerk af en gooiden ze met meubilair naar de politie. Agenten voerden charges uit.

De demonstranten vinden dat het VOC-kopstuk ten onrechte wordt vereerd als held.

Ongeregeldheden na demonstraties bij J.P. Coen-beeld

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nu de greep van het coronavirus op de politieke agenda enigszins verslapt, komt er meer ruimte voor geharrewar, ook binnen de coalitie. De vier fractievoorzitters hebben vorige week een stevig gesprek gehad over de oplopende onderlinge irritatie. "Als dit zo doorgaat, houden we het geen negen maanden meer vol", was te horen.

Directe aanleiding voor het uitpraatmoment was de opmerking van ChristenUnie dat het "niet voorstelbaar" is dat dit kabinet nog een besluit neemt over opening van vliegveld Lelystad. VVD, en in mindere mate CDA, waren op zijn zachtst gezegd not amused. Maar ook de discussies over biomassa, de coronawet en het stikstofrapport van Remkes zorgen voor irritatie.

Veel gespreksstof dus voor het viertal, maar ze zijn er voorlopig uitgekomen onder het motto: "Laten we het hoofd koel houden, want we moeten nog even". Dat 'even' duurt nog een maand of negen, want dan zijn de Tweede Kamerverkiezingen.

Fijne zaterdag!

STER reclame