NOS Voetbal

Definitief geen bekerfinale: FC Utrecht legt zich er morrend bij neer

Teleurgestelde Utrecht-directeur Van Es: 'Dit voelt niet goed'

FC Utrecht is er morrend mee akkoord gegaan dat er dit seizoen geen bekerfinale wordt gespeeld. De club staakt het verzet tegen het besluit van de KNVB, die eerder besloot de competitie en de bekerstrijd te stoppen wegens het coronavirus.

FC Utrecht krijgt uit het solidariteitsfonds van de KNVB zes ton uitgekeerd als tegemoetkoming. De clubs in het betaald voetbal gingen daar donderdag bij de algemene vergadering van het betaald voetbal mee akkoord.

De KNVB kreeg woensdag van de Europese bond UEFA steun voor het besluit inzake beëindiging van de competitie en de KNVB-beker. FC Utrecht werd bij de verdeling van de Europese tickets door de KNVB gepasseerd, terwijl de club middels de competitie (zesde) en de bekerfinale tegen Feyenoord nog kans had op kwalificatie. Feyenoord kreeg het ticket voor de groepsfase van de Europa League, een startbewijs dat normaliter naar de bekerwinnaar zou gaan.

FC Utrecht-spelers Adrian Dalmau en Bart Ramselaar

Bij algemeen directeur Thijs van Es van FC Utrecht spatte donderdag aan het einde van de middag in Zeist de teleurstelling van zijn gezicht.

"Die zes ton komt niet van de KNVB, maar uit het solidariteitsfonds van de clubs. Daar zijn we de clubs dankbaar voor, maar het bedrag staat in geen verhouding tot het niet spelen van de bekerfinale", aldus Van Es. Utrecht zou bij het bereiken van de groepsfase van de Europa League 2,85 miljoen euro hebben gekregen, plus nog eens 550.000 euro per gewonnen wedstrijd.

FC Utrecht viert feest na het bereiken van de bekerfinale

De UEFA liet woensdag weten dat het op 3 augustus - deadline voor inschrijving van de clubs voor Europese bekertoernooien - nog wel een keer de inschrijvingen van de nationale bonden gaat bekijken. De instemming met de besluiten van de KNVB door UEFA biedt de Utrechtenaren weinig houvast voor verdere actie.

"Iedereen heeft het gevoel dat er gehandeld is volgens de bevoegdheden, maar dit voelt niet goed", oordeelde Van Es. "We moeten gaan werken aan een KNVB die in de toekomst alleen faciliteert en de besluitvorming op een andere manier inrichten."

Gudde over morrend Utrecht: 'Hebben conform de guideline gehandeld'

Ook Cambuur, De Graafschap, FC Volendam en NAC Breda krijgen een bedrag voor het niet doorvoeren van de promotie- en degradatieregeling. Cambuur krijgt als koploper van de eerste divisie 425.000 euro, De Graafschap als nummer twee 375.000. NAC en Volendam ontvangen 50.000 euro.

"Dit is geen reden tot vreugde", zei algemeen directeur Ard de Graaf van Cambuur na de vergadering. "Het is niet in het belang van het Nederlands voetbal om door te vechten."

"Het is een substantieel bedrag, maar te weinig om alle schade te dekken. We zetten er echter een streep onder", aldus algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl