Maria Ressa bij aankomst bij de rechtbank in Manila
NOS Nieuws

Kritische Filipijnse journaliste veroordeeld voor smaad

In de Filipijnen is de hoofdredacteur van een kritische nieuwssite schuldig bevonden aan smaad. Maria Ressa krijgt mogelijk zes jaar cel.

De aanklacht tegen Ressa dateert uit 2012, toen een artikel op nieuwssite Rappler verscheen waarin een rijke zakenman in verband werd gebracht met criminele activiteiten en banden met een oud-rechter. De wet waaronder Ressa werd aangeklaagd, werd vier maanden na de publicatie van het artikel van kracht.

Ressa reageerde op haar veroordeling tijdens een persconferentie:

Kritische Filipijnse journaliste veroordeeld voor smaad

Ook een voormalige publicist van Rappler is veroordeeld en krijgt mogelijk zes jaar cel. Beiden zijn in afwachting van het hoger beroep op borgtocht vrijgelaten, meldt de BBC.

Politiek gemotiveerd

Vorig jaar werd Ressa twee keer in korte tijd aangehouden. Zelf zei ze dat de Filipijnse regering haar op die manier probeert te intimideren. De nieuwssite Rappler staat bekend om de kritische houding ten aanzien van president Duterte.

Ressa heeft de beschuldigingen tegen haar altijd verworpen en claimt dat het proces tegen haar politiek gemotiveerd is. Dat wordt onderschreven door mensenrechtenorganisaties als Amnesty International.

In 2018 werd Ressa, samen met onder anderen de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi, door het Amerikaanse blad Time uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl