De cover van Time's Persoon van het Jaar
NOS Nieuws

Time: vermoorde, gevangengezette journalisten Persoon van het Jaar

Het Amerikaanse weekblad Time heeft vier journalisten die vanwege hun werk werden vermoord of in de gevangenis belandden, uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.

Het zijn de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi en zijn minder bekende collega's Maria Ressa uit de Filipijnen, en Wa Lone en Kyaw Soe Oo uit Myanmar.

Ressa hangt een straf van tien jaar boven het hoofd, omdat zij zich kritisch uitliet over de Filipijnse president Duterte. De twee journalisten uit Myanmar zijn tot een gevangenisstraf van zeven jaar veroordeeld, omdat zij staatsgeheimen over de onderdrukking van de Rohingya-minderheid zouden hebben gestolen.

Ook de Amerikaanse krant Capital Gazette of Annapolis uit de Amerikaanse staat Maryland wordt geëerd. Deze krant verloor in juni vijf medewerkers toen een man die een conflict met de krant had het vuur op hen opende.

Prijs betaald

"Deze journalisten en deze krant hebben een verschrikkelijke prijs betaald om de uitdaging van deze tijd te lijf te gaan", schrijft hoofdredacteur Edward Felsenthal. Die uitdaging is de 'oorlog tegen de waarheid', staat in de kop van het hoofdartikel The Guardians and the War on Truth.

Op de shortlist, die gisteravond bekend werd gemaakt, stonden zoals altijd mensen en groeperingen die het afgelopen jaar een bepalende rol hebben gespeeld in het nieuws.

Onder hen de presidenten Trump en Poetin, maar ook de Midden-Amerikaanse migranten die naar de VS willen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl