NOS Nieuws

Kritische Filipijnse journaliste opgepakt

In de Filipijnse hoofdstad Manilla is het hoofd van de kritische nieuwssite Rappler opgepakt. Maria Ressa wordt beschuldigd van 'cybersmaad'. Ze is inmiddels op borgtocht vrij.

Rappler staat bekend om kritische berichtgeving over president Duterte en zijn regering, die een bloedige oorlog voert tegen drugs. Die heeft al aan duizenden, vooral arme, mensen het leven gekost.

De aanklacht gaat om een artikel uit 2012 waarin een zakenman in verband werd gebracht met criminele activiteiten. De wet waaronder Ressa is aangeklaagd, werd een paar maanden na de publicatie van kracht.

Politieke motieven

"Deze zaak is belachelijk. Dat ze een arrestatiebevel uitvaardigen is een rechterlijke dwaling", zei Ressa na haar arrestatie. "Dit is wat journalisten op de Filipijnen tegenwoordig doormaken."

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat de aanhouding "overduidelijk politiek gemotiveerd" is. Maar de regering ontkent dit en noemt het de gewone gang van zaken na een aanklacht.

Het International Press Institute, dat opkomt voor persvrijheid, veroordeelde Ressa's hechtenis. De organisatie zegt dat de Filipijnse regering probeert om een kritische nieuwsorganisatie het zwijgen op te leggen.

Persoon van het Jaar

Eind vorig jaar riep Time Ressa uit tot Persoon van het Jaar, samen met andere vermoorde en vervolgde journalisten, onder wie de Saudiër Jamal Khashoggi. Ze heeft samengewerkt met CNN en twee prestigieuze journalistieke prijzen gewonnen, de Press Freedom Award en de International Journalism Award.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl