Hoofdredacteur Maria Ressa wordt gearresteerd op het vliegveld in Manila
NOS Nieuws

Kritische Filipijnse journaliste voor tweede keer in korte tijd opgepakt

De hoofdredacteur van een kritische nieuwssite in de Filipijnen is voor de tweede keer in korte tijd aangehouden. Vannacht werd Maria Ressa op het vliegveld in hoofdstad Manilla na een bezoek aan de VS gearresteerd nog voor ze bij de bagageband was.

Vervolgens werd ze meegenomen naar het politiebureau, waar ze 90.000 peso (ruim 1500 euro) betaalde om op borgtocht weer vrijgelaten te worden.

In de aanklacht tegen haar staat dat ze financiële regels heeft overtreden. Ressa werd in februari ook al gearresteerd. Toen op verdenking van 'cybersmaad'.

Kritisch

Volgens Ressa poogt de Filipijnse regering haar te intimideren. Er lopen momenteel zeven rechtszaken tegen haar. "Zullen ze me echt weer gaan aanhouden?", twitterde de journaliste al voordat ze landde in Manilla.

Ressa is leidinggevende bij Rappler, een van de grootste nieuwssites van het land. Ze werd vorig jaar door Time Magazine uitgeroepen tot een van de personen van het jaar.

Haar medium staat bekend om zijn kritische berichtgeving over president Duterte. Die zou niet blij zijn met de berichten van Rappler over de bloedige oorlog tegen drugs, die aan duizenden mensen het leven heeft gekost.

Sinds Duterte aan de macht is, is de persvrijheid in de Filipijnen flink ingeperkt, meldt de internationale journalistenorganisatie Reporters Without Borders (RSF). De president blijft niettemin onverminderd populair onder de Filipijnse bevolking.

Correspondent Michel Maas is niet verbaasd dat Ressa opnieuw is opgepakt. Hij sluit ook niet uit dat het nog vaker zal gebeuren. "Rappler is namelijk nog het enige overgebleven vrije medium in de Filipijnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl