Eden Hazard arriveert bij een training van Real Madrid
NOS Voetbal

Real hervat titeljacht mét Hazard en in stadion zo groot als dat van VV Noordwijk

  • Rop Zoutberg

    correspondent Spanje

  • Rop Zoutberg

    correspondent Spanje

Supporters die je zelf met je afstandsbediening in een wedstrijdverslag kunt plakken. Net zo goed als het gejuich van de tribunes: in Spanje rolt de bal alweer vier dagen. Vanavond mag Real Madrid laten zien wat het waard is zonder het eigen stadion.

De Madrilenen spelen op het veld van het bescheiden Alfredo Di Stéfano-stadion in het trainingscentrum Valdebebas. Een stadion dat normaal gesproken plaats biedt aan 6.000 toeschouwers, vergelijkbaar met het complex van tweededivisieclub VV Noordwijk.

De redenen dat het daar gebeurt, zijn de coronacrisis en het afschermen van de ploeg. Daarnaast is door de verbouwing van het eigen Santiago Bernabéu het trainingscentrum nog de enige optie.

Estadio Alfredo Di Stefano

De wedstrijd tegen het laag geplaatste Eibar (19.30 uur), vindt net als bij de andere wedstrijden van de Liga plaats zonder publiek. Het scheelt Eibar zonder twijfel de druk van tachtigduizend kolkende aanhangers van Real Madrid.

Maar wie vanavond de wedstrijd ziet, hoeft ook weer geen intieme inkijk van het veld te verwachten: een aantal microfoons rond het veld is weggehaald om ook weer niet té veel geluid mee te nemen.

Javier Tebas, voorzitter van La Liga, is zich ten volle bewust van al die beperkingen. "Toch moet het nu echt gebeuren, moeten we tegenover de wereld laten zien dat we dit kunnen. Als het lukt de competitie af te maken, hebben we laten zien dat we deze crisis te boven kwamen", zegt Tebas.

Los van de druk van supporters om de wedstrijden weer te hervatten, wilde vooral de Liga zelf dat de competitie van dit seizoen wordt afgemaakt. Het gaat ook om veel geld. Door het uitspelen van de elf speelronden met ieder tien wedstrijden stelt La Liga de televisie inkomsten - twee miljard euro per jaar - veilig.

Financiële schade

Door de in totaal 110 wedstrijden vloeit er alsnog honderden miljoenen euro's aan uitzendrechten naar de clubs, los van sponsorgelden. Een ander deel van de inkomsten, dat normaal gesproken komt van de ticketverkoop, wordt als verloren beschouwd.

Volgens Tebas is de schade voor dit seizoen 400 miljoen euro. Al is de schade over het hele jaar gemeten vermoedelijk het dubbele, onder meer ook door een flinke verslapping van de transfermarkt.

Real Madrid-trainer Zidane: 'Ook zonder fans doen we ons best'

De competitie werd 14 maart gestaakt na de heftige uitbraak van het coronavirus in het land. Tebas geloofde stellig dat de historische drooglegging ooit voorbij zou zijn, zo zegt hij tijdens de virtuele persconferentie.

"De eerste dagen waren het moeilijkst. Het pessimisme was soms overdreven, het leek dat niemand geloofde dat het voetbal kon terugkeren. Maar ik wilde me binnen de marges van de coronacrisis voorbereiden, zelfs het liefst mét publiek."

Protocollen

Ze zochten afgelopen tijden naar protocollen die ook gebruikt worden bij andere voetbalcompetities om verder te kunnen. Tebas: "Dat was onbekend terrein, er was niets over bekend. Hoe pik je trainingen op? Hoe start je de competitie weer op? Hoe verplaats je de elftallen door het land?"

Voor de weken die volgen blijft de koepel La Liga verantwoordelijk voor de afwikkeling van de wedstrijden. Dat betekent ook ballen ontsmetten, spelers testen, en erop aandringen dat doelpunten niet uitbundig worden gevierd.

'Real speelt in stadion dat evenveel stoelen heeft als vv Noordwijk'

Wat de kijkers thuis zien komt zo dicht mogelijk bij het echte voetbal, denkt Tebas. Het betekent ook dat camera's wat verder van het veld zijn geplaatst om zo niet te veel te benadrukken dat de stadions verder leeg zijn.

Volle tribunes

Op 12 september start het nieuwe seizoen, dan graag met volle tribunes. "Maar als er tegen die tijd een nieuwe opleving van het coronavirus is, zullen we meteen met een plan B komen."

Vermoedelijk speelt Real Madrid rond die tijd weer in het eigen stadion, ook al duurt de verbouwing tot 2022. Een aanbod van Atlético Madrid dat de wedstrijden ook wel naar hun stadion kunnen, is na dankzegging meteen naar de prullenbak verwezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl