NOS Nieuws

Wekdienst 4/6: Eindexamenfeest middelbare scholieren • Vakantievluchten van start

Goedemorgen! Vandaag vieren middelbare scholieren gezamenlijk dat ze geslaagd zijn, en wordt er weer gestart met de eerste vakantievluchten.

Deze wekdienst liever luisteren? dat kan hier:

Het is een heel ander weerbeeld dan we de afgelopen dagen hebben gehad. De zon laat zich minder zien, er is bewolking en er kan een bui vallen. Het is ook een stuk frisser, met maximaal een graad of 16.

Moet je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een normaal eindexamen zit er dit jaar niet in voor de middelbare scholieren. (Vanwege de coronacrisis natuurlijk.) Toch is er vandaag een afsluitend moment bedacht. Alle middelbare scholieren die geslaagd zijn vieren dat vandaag.
  • Langzaamaan gaan luchtvaartmaatschappijen weer meer vliegen. Zo vliegt Transavia vanaf vandaag weer naar Malaga, Lissabon en Faro.
  • De eerste resultaten van onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus in verpleeghuizen worden verwacht.

Wat heb je gemist?

De zoon van George Floyd heeft gereageerd op het nieuws dat alle vier de agenten die betrokken zijn bij de dood op zijn vader, in hechtenis zijn genomen. "Ik ben blij dat ze zijn gearresteerd. We verdienen gerechtigheid", zei hij tijdens een korte persconferentie.

De familie over de dood van Floyd:

Zoon George Floyd: 'Ik ben blij dat alle agenten zijn gearresteerd'

Ander nieuws uit de nacht

  • Weinig corona aangetroffen na megaoperatie met 10 miljoen tests in Wuhan: in de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus eind vorig jaar voor het eerst werd aangetroffen, zijn na bijna 10 miljoen coronatesten slechts enkele honderden nieuwe gevallen geregistreerd.
  • Een op de vijf mijdt huisarts nog altijd vanwege corona: uit onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt dat een op de vijf patiënten die eigenlijk met klachten naar de huisarts zouden moeten, nog altijd liever thuisblijven. Mensen zijn bang om besmet te worden of denken dat de huisarts het te druk heeft en wachten daarom nog even af.
  • Rotterdams stadsnatuurreservaat 'per ongeluk' weggemaaid: een stadsnatuurreservaat met wilde bloemen en planten bij het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam is vorige week weggemaaid. De directeur noemt het "een domper" en gaat niet uit van opzet, maar is wel geïrriteerd. "Je moet je best doen om er met een motormaaier te komen."

En dan nog even dit

Geen spannend telefoontje, geen gala en geen eindexamenfeest: door de coronacrisis is er dus geen traditionele afsluiting van het examenjaar. 4 juni is uitgeroepen tot gezamenlijke feestdag voor alle geslaagde scholieren en speciaal voor hen gaf minister Slob een speech.

"Geen stampend galafeest, maar een silent disco in een kleine groep en een wat grijze minister op een scherm", grapt de minister:

Speech Slob eindexamenkandidaten

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl