NOS Nieuws

Wekdienst 26/5: Demonstrerende boa's • Deadline slachterijen

Goedemorgen! Slachterijen krijgen tot uiterlijk vanavond van minister Schouten om aan te tonen hoe ze personeel denken te beschermen tegen het coronavirus en in Amsterdam en Den Haag gaan boa's de straat op om te demonstreren.

De zon schijnt vandaag uitbundig en het waait een groot deel van de dag nauwelijks. De temperatuur loopt op naar 21 tot 25 graden. Op de Waddeneilanden is het iets koeler en langs de westkust zal de temperatuur door een opstekende noordwestenwind ook wat zakken in de loop van de middag.

Moet je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Slachterijen moeten uiterlijk vanavond aantonen hoe ze hun personeel beter gaan beschermen tegen het nieuwe coronavirus. Als dat niet gebeurt, trekt landbouwminister Carola Schouten de inspecteurs van de NVWA terug waardoor de slachthuizen dicht moeten.
  • In onder meer Amsterdam en Den Haag demonstreren boa's, oftewel buitengewoon opsporingsambtenaren. Directe aanleiding is de mishandeling van een boa op Hemelvaartsdag. Collega's vinden dat er meer aandacht moet zijn voor het gebrek aan uitrusting waarmee de handhavers zichzelf verdedigen.
  • De Hoge Raad oordeelt of de veroordeling van ex-tenniscoach Mark de J. voor de moord op Koen Everink gehandhaafd blijft en daarmee onherroepelijk is. De J. is vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij ging in cassatie. Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven.
  • Het is dé Duitse voetbalklassieker: Borussia Dortmund-Bayern München. Vanavond rond 20.15 uur weten we of de titelrace in de Bundesliga écht spannend gaat worden of dat koploper Bayern een voorschot neemt op het achtste kampioenschap op rij.

Wat heb je gemist?

In Suriname is na de verkiezingsdag gisteren, het tellen van de stemmen begonnen. De dag verliep rommelig. Op sommige stemlocaties hadden mensen hun stem uitgebracht op verkeerde stembiljetten. Een stembureau werd enige tijd gesloten vanwege chaotische taferelen.

De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau zei tegen de krant De Ware Tijd dat het "een chaos" was. "In mijn twintigjarige carrière bij het kiesbureau heb ik nog nooit zoveel ellende gezien", zei ze.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Debuutvlucht raket Richard Branson mislukt: De eerste raketlancering van zakenman Richard Branson is afgebroken. De raket van zijn bedrijf, Virgin Orbit, hing aan een omgebouwde Boeing 747 die boven de Stille Oceaan vloog, in de buurt van de Amerikaanse staat Californië. Wat er misging bij de debuutvlucht is onduidelijk.
  • Klimaatstudie: droge zomers treffen het binnenland harder dan de kust: Droge zomers door klimaatverandering komen in het binnenland van Nederland steeds vaker voor. Droogteperioden treffen het binnenland vaker dan de kuststroken, omdat er in het kustgebied meer neerslag valt. Dat stellen onderzoekers van het KNMI en de Universiteit Utrecht vast.
  • Nederlanders sterk verdeeld over aardgasvrije woningen: Alle Nederlandse woningen moeten in 2050 aardgasvrij zijn. Maar de steun voor dit aardgasvrije beleid verschilt sterk tussen bevolkingsgroepen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau.

En dan nog even dit:

De 81-jarige Bart Bakker produceert in zijn garage, met zijn eigen 3D-printer beschermingsmiddelen voor de zorg: plastic beschermingsmaskers en clips voor mondkapjes.

Bart zegt "wel een beetje van techniek te houden":

81-jarige Utrechter maakt 3D-geprinte beschermingsmiddelen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl