Mats Hummels (Borussia Dortmund) en Thomas Müller (Bayern München)
NOS Voetbal

Bundesliga wacht 'allesbepalende klassieker tussen verdomd goede teams'

  • Martijn Visscher

  • Martijn Visscher

Het is dé Duitse voetbalklassieker: Borussia Dortmund-Bayern München. Vanavond rond 20.15 uur weten we of de titelrace in de Bundesliga écht spannend gaat worden of dat koploper Bayern een voorschot neemt op het achtste kampioenschap op rij.

Als Bayern wint, groeit de voorsprong op Dortmund van vier naar zeven punten. "Daarom hoop ik op Dortmund. Dat zou voor de competitie geweldig zijn", zegt ex-prof Erik Meijer, die in Duitsland als voetbalanalist werkzaam is voor betaalzender Sky.

Meijer: "Dortmund is echt een geoliede machine, met Julian Brandt momenteel als leidinggevende figuur."

Arnold Bruggink, vanavond actief als co-commentator bij Fox Sports, kan zich in de woorden van Meijer vinden. "Beide ploegen ontlopen elkaar niet veel. Ze zijn allebei verdomd goed. Bayern is misschien iets stabieler en ik vrees dat het thuisvoordeel voor Dortmund vrijwel weg is. Maar Brandt, ja, die is fantastisch."

Dortmund-speler Julian Brandt duelleert met Wout Weghorst van VfL Wolfsburg

Brandt kwam vorig jaar over van Bayer Leverkusen en maakte erg veel indruk in de eerste twee duels na de coronapauze, vooral tegen Schalke 04. "Hij laat zich vaak uit de aanval terugvallen en beweegt zich dan tussen de linies. Voor een tegenstander heel moeilijk te bespelen", aldus Bruggink, die in Duitsland bij Hannover 96 speelde.

Meijer, met een verleden bij Leverkusen, vult aan: "Die jongen beschikt over een enorme voetbalintelligentie. Op papier is hij linksbuiten, maar in de praktijk zwerft hij dus over het hele veld. Hij kwam eerder dit seizoen niet helemaal uit de verf, maar lijkt nu niet meer weg te denken uit het elftal van Dortmund. Een hele vaardige speler."

Kimmich de spil van Bayern

Meer nog dan het spel van Brandt bij Dortmund springt het spel van Joshua Kimmich bij Bayern in het oog, vindt Bruggink. "Hij is de kapitein op het schip. Hij bepaalt, meestal samen met Thiago, het ritme. Dat wordt zonder publiek veel meer duidelijk. Kimmich is een snelle denker, zulke spelers moeten eigenlijk altijd in de as van een elftal staan."

Tegen Dortmund moet Kimmich het overigens wederom zonder Thiago stellen. Waarschijnlijk wordt de Spaans international vervangen door Leon Goretzka, die de positie naast Kimmich ook tegen Eintracht Frankfurt invulde.

Bayern-spelers Joshua Kimmich en Alphonso Davies in gesprek

Meijer steekt de loftrompet over de pas 19-jarige linksback Alphonso Davies. "Die jongen kwam door blessures bij anderen op een gegeven moment in het elftal en is echt de revelatie van het seizoen. Hij heeft kracht, snelheid en geeft een extra dimensie aan het spel van Bayern. Robert Lewandowski staat meestal met zijn kop in de krant wegens zijn goals. Terecht, maar Davies is ook zo'n klasbak."

Beide analisten zijn lyrisch over vrijwel iedere speler bij Dortmund en Bayern. "Achraf Hakimi en Raphaël Guerreiro zijn waanzinnig op de flank bij Dortmund. Wat een geweld", verheft Bruggink zijn stem.

"Guerreiro is misschien wel aan zijn beste periode bezig", schat Meijer in. "En Thorgan Hazard heeft mij ook verrast. Eerder viel hij nog weleens buiten de boot."

Deze wedstrijd wordt intens en is allesbepalend.

Erik Meijer, voormalig prof en tegenwoordig analist bij Sky Duitsland

Der Klassiker, zoals de wedstrijd in Duitsland wordt genoemd, brengt hoge verwachtingen met zich mee. "Ik hoop dat die uitkomen", zegt Bruggink.

En die zwakke punten? Tja, na lang nadenken schiet Meijer wel wat te binnen. "De restverdediging bij Dortmund. Er zijn zo veel jongens die offensief denken. Dan blijft er achterin weinig over."

Dat centrale verdediger Mats Hummels en controlerende middenvelder Axel Witsel tegen Bayern weer beschikbaar zijn, is goed nieuws voor Dortmund-trainer Lucien Favre.

Bayern-coach Flick heeft op dat vlak minder zorgen. "Jérôme Boateng niet meer de allersnelste. Dat is het wel zo'n beetje. Het zegt genoeg over de kracht van beide teams. Deze wedstrijd wordt intens en is allesbepalend."

Haaland sneller dan Forrest Gump, maar is dat genoeg tegen Bayern?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl