NOS Voetbal

Cambuur hoopt na kater van anderhalf miljoen op financiële handreiking KNVB

De Jong: 'Blijf je erin hangen, dan gooi je heel volgend jaar weg'

Zo boos als hij was, is hij niet meer. Cambuur-trainer Henk de Jong is natuurlijk teleurgesteld over de uitspraak van de rechter in het kort geding dat zijn club en De Graafschap hadden aangespannen tegen de KNVB. Maar hij kijkt ook vooruit.

"Blijf je hier in hangen, gooi je heel volgend jaar weg. Dan sta je in december op de achtste plaats. We moeten nu door", zegt hij.

Ook financieel directeur Gerald van den Belt acht de kans niet heel groot dat Cambuur zal blijven vechten voor promotie. "Het heeft een enorme strijdlust in ons aangewakkerd, maar je moet oppassen dat je je niet doodvecht..."

Henk de Jong

De voorzieningenrechter in Utrecht wees donderdagavond alle vorderingen van de twee eerstedivisieclubs af. De KNVB-beslissing om geen promotie/degradatie-regeling toe te passen, bleef overeind.

Cambuur had, met nog negen wedstrijden te gaan, een voorsprong van elf punten op nummer drie FC Volendam. Dat promotie een kwestie van tijd leek, twijfelde nagenoeg niemand over.

"De KNVB beslist en de rechtbank kan alleen corrigeren als duidelijk is dat het echt niet goed is gegaan. En dat is hier niet het geval", stelde de rechter donderdag.

'Grootste schande'

Drie weken geleden, kort nadat het bestuur betaald voetbal van de voetbalbond de beslissing naar buiten had gebracht, reageerde De Jong furieus. "Dit voelt als de grootste schande uit de Nederlandse sport ooit", zei de Jong, een uitspraak die in binnen- en buitenland opviel.

"Dat meen ik nog steeds", zegt hij nu. "Iedere trainer was pissig geweest. Dat is menselijk, je komt op voor de club, de supporters en alle medewerkers. Maar nu sta ik er anders in."

We hebben een aantal problemen en dat vertaalt zich in een begrotingsgat van anderhalf miljoen.

Gerald van den Belt

Cambuur kampt, nu het in de eerste divisie blijft, met een financieel probleem, legt Van den Belt uit. "Afgelopen zomer zijn we aan een bijzonder jaar begonnen, ook met het oog op het nieuwe stadion dat vanaf komende zomer gebouwd wordt. We hebben daar bewust geld voor bij elkaar geraapt om dit seizoen extra te kunnen presteren. Dat is gelukt."

"In januari hebben we met acht punten voorsprong verder geïnvesteerd in de selectie. En vervolgens hebben we in maart contracten al dan niet moeten verlengen. We waren in de veronderstelling dat we zouden promoveren en daar hebben we naar geacteerd. We hebben een aantal problemen en dat vertaalt zich in een begrotingsgat van ongeveer anderhalf miljoen euro komend jaar."

Van den Belt: 'Probleem veroorzaakt door externe factoren, niet door ons'

"We vinden dat dat probleem veroorzaakt is door externe factoren en niet door ons", zegt Van den Belt.

Dat Cambuur financiële beslissingen nam met promotie in het vooruitzicht, is voor De Jong niet meer dan logisch. "Je moet altijd iets doen om door te groeien, anders flikker je er weer uit", doelt hij op degradatie uit de eredivisie. "Als je niks doet, blijf je altijd waar je bent."

De Jong over investeringen: 'Als je niks doet, blijf je altijd waar je bent'

Van den Belt: "We hebben denk ik goed gehandeld. Het is een groot probleem en ik zou nog niet weten hoe ik dat moet oplossen. De KNVB heeft ons de hand gereikt door te zeggen, we gaan over compensatie praten. We wachten dat af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl