NOS Voetbal

'KNVB heeft geluk gehad, Cambuur en De Graafschap verdienen compensatie'

'Prettig voor KNVB, maar ze hebben mazzel gehad'

Van winnaars of verliezers wilde KNVB-directeur Eric Gudde geen moment spreken. Maar dat de rechter de KNVB in het gelijk heeft gesteld in de strijd met SC Cambuur en De Graafschap, zal ongetwijfeld voor opluchting hebben gezorgd in Zeist.

"Voor de KNVB is het prettig dat ze een juridische overwinning halen. Zeker in deze barre tijden is dit een enorme meevaller", zegt Arno Vermeulen in een speciale aflevering van Studio Voetbal, waarin de juridische strijd tussen de KNVB enerzijds en SC Cambuur en De Graafschap anderzijds, centraal staat.

De KNVB heeft wel geluk gehad, volgens Vermeulen. De peiling, die door sommige clubs als stemming werd gezien en door de KNVB onbedoeld ook een aantal keer zo is genoemd, had voor grote problemen kunnen zorgen. Bij die peiling waren zestien clubs vóór promotie/degradatie, negen clubs tegen en negen clubs bleven neutraal.

Vermeulen: "Als er een significant verschil in die peiling was geweest, dan had de KNVB gehangen. De rechter heeft die peiling serieus meegenomen. Als vier van de negen clubs die nu neutraal waren, hun voorkeur vóór promotie-degradatie hadden uitgesproken, had het heel anders kunnen lopen."

'Cambuur en De Graafschap laten zich niet met fooitje wegsturen'

Sportief hebben SC Cambuur en De Graafschap dus niet gekregen wat ze wilden, maar financieel zullen zij zeer zeker gecompenseerd willen worden. "Ze laten zich niet met een fooitje het riet insturen", weet NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg, die aanwezig was in Utrecht.

'Ik sprak de directeur van De Graafschap, Hans Martijn Ostendorp, die liet wat ruimte om nog een vervolgstap te zetten in deze zaak. De uitspraak van de rechter is wel heel duidelijk, dus dat maakt het wel lastig. Maar wat hem betreft is het nog niet helemaal klaar. En hij sprak over financiële compensatie."

"Er moet een schadevergoeding komen vanuit Zeist, daar is wel wat voor te zeggen", aldus Vermeulen. "Het scheelt miljoenen op de begroting of je eredivisie of eerste divisie speelt. Ik ben benieuwd hoeveel geld er naar Leeuwarden en Doetinchem gaat."

Presentator Sjoerd van Ramshorst, commentator Arno Vermeulen, analist Pierre van Hooijdonk en verslaggever Jeroen Stekelenburg

Een deel van het geld zou moeten komen van de clubs die Europees voetbal gaan spelen. Zij zouden bijvoorbeeld 25 procent van hun startgeld in een pot moeten stoppen om clubs in nood te helpen.

"Ik verwacht zeker wel solidariteit, hoewel het eerste voorstel van AZ met weinig enthousiasme is begroet. Maar ook Willem II heeft gezegd dat zij het heel normaal zouden vinden. Clubs die Europees voetbal halen begrijpen wel dat het heel dom zou zijn om niets af te staan", denkt Vermeulen.

"Ajax heeft zich van zijn slechtste kant laten zien door voor de troepen uit te praten", weet Pierre van Hooijdonk. "Ik verwacht wel dat zij mee zullen gaan. Het imago moet opgepoetst worden, daar is iedereen zich terdege van bewust."

Van Hooijdonk doelt op de uitspraken van Ajax-directeur Marc Overmars, die zich in een vroeg stadium al uitspraak om de competitie te beëindigen. "De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt", liet Overmars optekenen door De Telegraaf.

Stekelenburg vraagt zich overigens wel af of de clubs die Europees voetbal spelen echt 25 procent gaan afstaan. "Sommige clubs staan daar niet om te springen. En wie zegt ons dat er überhaupt in oktober Europees gevoetbald gaat worden?"

Bekijk hieronder de uitzending van Studio Voetbal over de uitspraak van de rechter in de zaak tussen SC Cambuur, De Graafschap en de KNVB.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl