ANP
NOS Voetbal

Advocaat Hellingman: 'Cambuur en De Graafschap moeten in hoger beroep'

Moeten Cambuur en De Graafschap hun strijd tegen de KNVB tot de hoogste rechtsinstantie voortzetten of niet?

Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers denkt dat de eerstedivisieclubs kansloos zijn bij een vervolg van hun poging om promotie naar de eredivisie af te dwingen. Advocaat Cor Hellingman denkt er anders over. "Ik adviseer Cambuur en De Graafschap in beroep te gaan en eventueel een bodemprocedure aan te spannen."

Hellingman, gespecialiseerd in sportrecht, volgde met grote interesse de uitspraak in het kort geding van de twee eerstedivisieclubs tegen de KNVB om alsnog promotie naar de eredivisie af te dwingen.

Hoogleraar Olfers ziet weinig heil in spoedappèl Cambuur en De Graafschap

"Het was een voorspelbaar vonnis, maar wel met wat rare argumentatie. Beetje zigzaggend. De rechter spreekt van een peiling onder de clubs door de KNVB, maar het was geen stemming. Een peiling wekt echter de verwachting dat je er iets mee gaat doen. Zestien voorstemmers voor de promotiedegradatieregeling is dan een duidelijk signaal", zegt Hellingman.

Olfers is van mening dat de rechter in zijn vonnis meer dan duidelijk is geweest. "Als er wel sprake was geweest van een stemming hadden de clubs veel meer kans gehad, maar de rechter zegt duidelijk dat het een peiling was en geen stemming. De rechter is alles afgegaan, heeft alle argumenten nadrukkelijk gewogen."

  • Bekijk hier de hele uitspraak van de rechter in het kort geding
  • Rechtbank steunt besluit KNVB en wijst vorderingen clubs af

Hellingman ziet wel grote mogelijkheden voor de clubs bij een beroep. "Je hebt dan wel een dappere rechter nodig. Deze rechter wilde zich niet bemoeien met het besluit van de KNVB. Hij zegt ook dat het zomaar een ander besluit had kunnen zijn. Een kort geding is een vorm van hakken en breken en dan moet je geluk hebben dat de rechter bij het lezen van de dagvaarding denkt: dit kan echt niet."

In de ogen van Hellingman kunnen De Graafschap en Cambuur wellicht de druk zo opvoeren dat schadevergoeding een optie is. "Een schadeclaim via een bodemprocedure kan. Dat voert de druk op de KNVB ook op."

Kleine kans

Olfers heeft een andere mening. "Als je ziet hoe de rechter heeft geoordeeld, verwacht ik niet dat er snel sprake zal zijn van een soort spoedappèl. De rechter heeft nadrukkelijk alles al gewogen. Als advocaat moet je heel goed kijken of er nog een mogelijkheid is om er iets aan te doen. Ik denk dat die kans heel erg klein is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl