NOS Voetbal

Gudde in aanloop naar besluit: 'Zullen teleurstellingen en pijnlijke situaties zijn'

Gudde voor moeilijke taak: 'We worden niet geholpen door regels en jurisprudentie'

"Dit wordt een heel vervelende dag. We gaan besluiten over het stoppen van de competitie en de gevolgen daarvan, dat is nog nooit gebeurd in de historie van het betaald voetbal."

De directeur betaald voetbal van de KNVB, Eric Gudde, vertelt het in gesprek met de NOS met een zichtbaar pijnlijk gevoel. Vandaag om 18.30 uur, na onder meer alle profclubs te hebben geraadpleegd, geeft hij aan hoe de eredivisie en eerste divisie worden afgehandeld.

Eén ding is duidelijk: er komt geen eredivisie met twintig clubs. "Daar hebben wij naar gekeken, maar dat is zeker in deze tijdgeest volstrekt onhaalbaar. Dat was een zwaar negatief advies van gemeenten en de politie", vertelt Gudde.

Oproep tot solidariteit

De directeur zegt dat hij vooral een beroep doet op de solidariteit van de clubs. "Wij worden niet geholpen door reglementen of jurisprudentie. En één ding staat vast: er zijn geen oplossingen die passen bij iedereen. Hier en daar zullen teleurstellingen en pijnlijke situaties voorkomen."

"Ik heb op 7 april al geattendeerd op solidariteit. Dat kwam toen moeizaam van de grond", aldus Gudde, die ook zei om 14.30 uur in de conference call waar ongeveer honderd afgevaardigden aanwezig zijn opnieuw een appèl op die solidariteit te doen.

Een belangrijke dag voor ADO Den Haag en RKC Waalwijk

De beslissing wordt uiteindelijk gemaakt door de directie betaald voetbal, bestaande uit Gudde en Jean-Paul Decossaux. Dat besluit willen zij op een democratische manier tot stand brengen, door de clubs te raadplegen. "Wij zoeken naar een oplossing met draagvlak. Anno 2020 is het volkomen normaal dat je je leden raadpleegt."

Drie scenario's

Vanmorgen werd al duidelijk hoe de KNVB dat wil doen. De bond stuurde alle profclubs in de eredivisie en eerste divisie om 10.00 uur een mail met drie scenario's, waarvan twee formele opties. De clubs moeten vóór half vijf vanmiddag aangeven welk scenario hun voorkeur heeft.

Optie 1: competitie schrappen en Europese tickets verdelen op basis van huidige ranglijst, geen degradanten.

Optie 2: huidige ranglijst aanhouden en op basis daarvan Europese tickets bepalen en degradanten aanwijzen.

Optie 3: geen degradanten, een competitie met twintig clubs.

Dat laatste scenario is dus geen formele optie meer. Er zal dus vooral gekozen moeten worden tussen wél promotie/degradatie of géén promotie/degradatie.

Directeur Betaald Voetbal Eric Gudde met de kampioensschaal

Gudde wil voorafgaand aan de conference call verder niet ingaan op de inhoud van de mail. "Dat vind ik niet netjes. Maar de scenario's hebben te maken met hoe wij denken dat de plekken voor Europees voetbal verdeeld kunnen worden volgens de richtlijnen van de UEFA."

Die UEFA-richtlijn is dat de tickets voor de Europese toernooien moeten worden verdeeld op basis van de huidige ranglijst. Voor Nederland zouden dan koploper Ajax en nummer twee AZ instromen in de voorrondes van de Champions League.

Feyenoord zou zich kwalificeren voor de groepsfase van de Europa League. PSV en Willem II zouden respectievelijk instromen in de tweede en derde voorrondes van de Europa League.

Niet bindend

De raadpleging van de clubs aan de KNVB van vandaag is echter niet bindend, vertelt Gudde. "Maar in een democratie is het erg mooi als je weet welke kant je leden op willen. Decossaux en ik nemen naar aanleiding daarvan een beslissing."

Gudde hoopt dat de stemming tijdens de digitale bijeenkomst positief is. "Laat ik zeggen: de laatste jaren hebben we op solidariteit niet echt gescoord. De mails die wij de afgelopen uren ontvingen, geven dat deels wel en deels niet aan. Ik hoop dat het de goede kant op valt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl