Directeur Betaald Voetbal Eric Gudde met de kampioensschaal ANP

Je zal maar in de schoenen staan van Eric Gudde en Jean-Paul Decossaux, de twee KNVB-officials die samen de directie betaald voetbal vormen. Vanmiddag beslissen zij vanachter hun bureau over de sportieve uitkomst van de eredivisie en eerste divisie, de twee competities die als gevolg van de coronacrisis voortijdig ten einde zijn gekomen. Eén ding weten Gudde en Decossaux zeker: wat ze ook beslissen, heibel komt er.

In een videoverbinding vanuit Zeist zal de tweekoppige directie het plan voor de sportieve afwikkeling van het voetbalseizoen presenteren.

Vragen waarop een antwoord gevonden moet worden, zijn: wordt Ajax, nummer één op de huidige ranglijst, aangewezen als kampioen? Welke clubs krijgen de Europese tickets? Wie degradeert? Wie promoveert?

Dilemma's rond einde eredivisie: kampioen aanwijzen of lootjes trekken?

Stuk voor stuk vragen met enorme impact op de betreffende clubs. Deelname aan Champions League of Europa League scheelt miljoenen aan inkomsten. Wel of niet spelen in de eredivisie heeft grote gevolgen voor de begroting, het personeel en de toekomst.

ADO neemt vlucht naar voren

Neem ADO Den Haag. De Hagenaars staan momenteel zeventiende en degraderen indien de KNVB-directie besluit vast te houden aan de ranglijst. In de wandelgangen zou de club al te horen hebben gekregen dat men zich moet voorbereiden op het ergste.

Vooruitlopend op de beslissing van de KNVB heeft ADO alvast een advocaat in de arm genomen. Kijk hieronder naar zijn betoog:

ADO-advocaat De Weger: 'Rechter zal kijken of we onevenredig worden benadeeld'

Niet voor niets nam de door ADO ingeschakelde advocaat Frans de Weger woensdagavond in Studio Voetbal de vlucht naar voren.

"Mocht het besluit van de KNVB negatief uitvallen, dan is de kans groot dat ADO het er niet bij laat zitten", aldus De Weger. "Dan zal de rechter toetsen of de bond mijn cliënt onevenredig heeft benadeeld."

'Veel zal afhangen van solidariteit'

En volgens hem is ADO niet de enige club die juridische stappen overweegt. "Ik heb al wat contacten daarover gehad. Ik vermoed dat andere clubs de posities aan het innemen zijn en uiteraard juridisch geadviseerd worden", zegt De Weger. "Dat zal voor alle clubs gelden die geraakt zullen worden door het KNVB-besluit. En dat zullen meer dan vier clubs (de twee laagst geklasseerden van de eredivisie, de twee hoogst geklasseerden van de eerste divisie) zijn."

Ook andere advocaten verwachten dat gedupeerde clubs straks gaan procederen. Sportadvocaat Dolf Segaar: "Bijzonder is dat clubs die straks veilig zijn nadat de KNVB een besluit heeft genomen - maar bij een andere uitkomst niet - zich in een kort geding zouden kunnen voegen en daarbij stellen dat het wél een goed besluit is. Veel zal afhangen van welke solidariteit tussen clubs geregeld zal worden."

Draagvlak creëren, stemmingen peilen

Om juridisch zo sterk mogelijk te staan en boze clubs in de rechtszaal de baas te blijven, heeft de KNVB-directie veel gesprekken gevoerd. De afgelopen dagen was het een kwestie van draagvlak creëren, risico-inschattingen maken en stemmingen peilen.

Zo werd er gesproken met de spelersraad, commissarissen van de bond en de belangenvereniging voor profclubs. Ook werd bij de Europese voetbalfederatie UEFA gepolst of de geplande verdeling van Europese tickets op steun kan rekenen.

"Dit kost ons de nodige hoofdbrekens, dat hoef ik jou niet uit te leggen", schreef Gudde eerder deze maand nog in een mail naar een ongeruste clubbestuurder. "Op voorhand weten we dat niet iedereen hier blij van wordt."

FC Utrecht kind van de rekening...

Donderdag gaf de UEFA al een indicatie in welke richting gedacht moet worden. De Europese voetbalfederatie heeft de nationale bonden geadviseerd de huidige ranglijst als leidraad te nemen bij het verdelen van Europese tickets.

Neemt de KNVB dat advies over, dan mag de vlag uit bij Ajax en AZ, aangezien zij zich in dat geval mogen opmaken voor een optreden in de Champions League. Feyenoord, PSV en Willem II zullen op hun beurt aangewezen worden voor de voorrondes van de Europa League. FC Utrecht, bekerfinalist en de huidige nummer zes van de competitie, zal in dat geval het kind van de rekening zijn en met lege handen blijven staan.

'Sportieve en transparante criteria'

Over degradatie, promotie en het kampioenschap beslist de UEFA niet. Dat ligt bij de nationale bonden, weet Jacco Swart, directeur bij de Europese koepelorganisatie voor voetbalcompetities.

"Wel heeft de UEFA gevraagd om bij het bepalen van de definitieve eindstand objectieve maatstaven te hanteren", zegt Swart. "Bonden moeten zich baseren op eerlijke, sportieve en transparante criteria."

Wat dat concreet betekent? "Dat is allemaal interpretatie natuurlijk", zegt Swart. "Wat is eerlijk? Wat is sportief het juiste? Ik weet het antwoord ook niet. Dit soort besluiten zijn ontzettend moeilijk."

STER reclame