NOS Voetbal

Kabinet zet streep door betaald voetbal tot 1 september

Premier Rutte: 'Geen betaald voetbal tot 1 september'

Het kabinet heeft een streep gezet door alle betaaldvoetbalwedstrijden tot 1 september. Door dat besluit kunnen de huidige competities in de eredivisie en eerste divisie niet worden afgemaakt.

De KNVB meldt dat het bestuur betaald voetbal het voornemen heeft het seizoen niet verder uit te spelen. "Op basis van het besluit van de regering treedt de KNVB in overleg met UEFA, waarna het besluit wordt genomen", schrijft de KNVB.

Premier Mark Rutte maakte dinsdagavond bekend dat alle vergunningsplichtige evenementen in Nederland tot 1 september zijn verboden. Daaronder vallen ook de wedstrijden in de ere- en eerste divisie, ongeacht of ze met of zonder publiek worden gespeeld.

Wel of geen kampioen?

Of er een kampioen wordt aangewezen van het huidige seizoen, waarin pas 26 van de 34 speelronden zijn afgewerkt, is nog niet bekend. Ook de regelingen rond promotie en degradatie zijn nog niet gepresenteerd door de KNVB.

Vrijdag komen de clubs en andere betrokkenen bij elkaar om de consequenties van het niet uitspelen van de competities te bespreken.

De stand in de eredivisie

De maatregelen hebben ook ingrijpende gevolgen voor het nieuwe voetbalseizoen. Op vrijdag 14 augustus zou de eerste speelronde van het eredivisieseizoen 2020/2021 beginnen, maar dat is onhaalbaar geworden.

Al anderhalve maand geen voetbal

Op 8 maart werd de laatste eredivisiewedstrijd gespeeld, sindsdien ligt de competitie stil door de mondiale uitbraak van het coronavirus. Ruim twee weken later kwam de KNVB met drie scenario's om het seizoen af te maken.

Twee van de drie scenario's om door te voetballen zijn niet meer uitvoerbaar. Het niet uitspelen van de competities lijkt de enige overgebleven oplossing voor het voetbalseizoen 2019/2020, maar de voetbalbond heeft dat nog niet officieel bevestigd.

'UEFA stelt zich soepeler op'

Vandaag voerde de Europese voetbalfederatie UEFA overleg met alle 55 aangesloten nationale bonden. De UEFA dreigde enkele weken terug nog met uitsluiting van Europees voetbal voor landen die de competitie afbreken.

Zo ver lijkt het niet te komen, de UEFA heeft laten weten dat het bereid is te kijken naar 'situaties' die het niet mogelijk maken het seizoen af te maken.

'UEFA lijkt zich constructief op te stellen over verdeling plaatsen Europees voetbal'

Waar de meeste Nederlandse sportbonden in de afgelopen weken de competities beëindigden, bleef het lot van de eredivisie lang onduidelijk. "Dat de KNVB tot op heden de onderbroken competities nog niet definitief heeft afgelast, is vooral omdat de bedrijfstak betaald voetbal in financieel zwaar weer is gekomen door de coronacrisis", meldt de bond.

"Geprobeerd wordt om te voorkomen dat hierdoor clubs omvallen en banen uit het voetbal verdwijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl