Ajax viert de CL-overwinning op Lille van afgelopen seizoen EPA
Sport en corona

Als nationale voetbalcompetities door de coronacrisis niet kunnen worden afgemaakt, moeten de tickets voor de Europese toernooien worden verdeeld op basis van de huidige ranglijst. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA als richtlijn vastgesteld.

"Deelname aan Europese toernooien moet altijd gebaseerd zijn op basis van sportieve gronden", laat de UEFA weten. Dat zou betekenen dat de optie om een seizoen als 'niet gespeeld' te beschouwen, komt te vervallen als het gaat over de verdeling van Europese tickets.

Of de nummer één van de eredivisie, Ajax, zich nu rechtstreeks plaatst voor de Champions League is nog niet zeker. Dat hangt af van de uitslag van het toernooi dit seizoen. Alleen als de winnaar van de huidige editie zich in eigen land weer weet te plaatsen voor het miljardenbal, zijn de Amsterdammers zeker van een plek in het hoofdtoernooi komend seizoen.

Het is nog niet bekend of de Europese toernooien dit seizoen nog worden afgemaakt. Een mogelijkheid is om de Champions League en de Europa League in augustus of september in aangepaste vorm af te ronden.

Calvin Stengs en Myron Boadu vieren de 1-0 thuisoverwinning op Ajax Pro Shots

Op basis van de huidige Nederlandse ranglijst zou nummer twee AZ volgend seizoen instromen in de tweede voorronde van de Champions League.

PSV en Feyenoord Europa in

De tickets voor de Europa League gaan in dit scenario naar Feyenoord en PSV. Het derde ticket is normaal gesproken voor de bekerwinnaar, maar de finale tussen Feyenoord en FC Utrecht wordt niet meer gespeeld.

Of de Nederlandse voetbalbond KNVB besluit finalist FC Utrecht Europa in te laten gaan of de nummer vijf van de eredivisie Willem II, moet later duidelijk worden.

Mildere toon UEFA

De UEFA benadrukte dat de nationale competities er nog steeds alles aan moeten doen het seizoen helemaal af te ronden, mits de gezondheid van de spelers niet in gevaar komt. De Europese bond erkende ook dat competities machteloos staan als de overheid, zoals in Nederland, voetballen nog maandenlang verbiedt.

Begin deze maand dreigde de UEFA nog dat het voortijdig beëindigen van competities grote consequenties zou hebben voor clubs die in de Champions League en Europa League willen uitkomen. De Europese bond sloot niet uit dat die ploegen geweigerd zouden worden.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin Pro Shots

De Europese bond sloeg donderdag een mildere toon aan, maar stelde wel dat het clubs mag weigeren in Europese toernooien als ze daar sportief niet de meeste aanspraak op maken.

Promotie/degradatie

Nationale voetbalbonden moeten zelf een beslissing nemen over de promotie en degradatie van clubs indien een competitie niet voltooid kan worden.

STER reclame