Een belangrijke dag voor ADO Den Haag en RKC Waalwijk Pro Shots

De voetbalbond KNVB heeft bij de beslissingen over het huidige eredivisieseizoen advies gevraagd aan alle profclubs. De beslissingen over Europese tickets, degradatie en promotie moeten genomen worden, omdat de hoogste voetbalcompetitie begin maart is stilgelegd vanwege het coronavirus en niet zal worden uitgespeeld.

De profclubs in de eredivisie en eerste divisie hebben vanochtend om tien uur een mail gekregen van de voetbalbond met drie scenario's, waarvan twee formele opties. De clubs moeten vóór half vijf vanmiddag aangeven welk scenario hun voorkeur heeft. Dat bevestigen meerdere bronnen aan de NOS.

Optie 1: competitie schrappen en Europese tickets verdelen op basis van huidige ranglijst, geen degradanten.

Optie 2: huidige ranglijst aanhouden en op basis daarvan Europese tickets bepalen en degradanten aanwijzen.

Optie 3: geen degradanten, een competitie met twintig clubs.

De voetbalbond geeft een advies aan de clubs om niet voor de laatste optie te kiezen. Er zouden te veel problemen (onder meer veiligheid) komen kijken bij deze optie. Er zal dus vooral gekozen moeten worden tussen wél promotie/degradatie of géén promotie/degradatie.

Het bestuur betaald voetbal ziet graag dat de Europese tickets worden verdeeld op basis van de huidige ranglijst, zoals de UEFA donderdag ook al dringend verzocht.

Stemmen werven

Het wordt voor belanghebbende clubs nu zaak om zoveel mogelijk stemmen te werven. "Vandaag wordt het een kwestie van coalities smeden", zegt een ingewijde.

"Dat houdt in: zorgen dat je meerdere clubs achter een scenario kan krijgen, zodat de meerderheid eenzelfde advies geeft aan de directie betaald voetbal. Degene met de beste contacten kan op een dag als vandaag heel veel voor elkaar krijgen."

"Zoals wij hem hebben begrepen zal de KNVB deze stemming zien als een zeer belangrijk advies. Of het een bindend advies wordt? Dat moet nog blijken. Veel zal afhangen van de uitkomst en het aantal clubs dat zich misschien zelfs nog zal onthouden van stemming."

Om half drie houdt de voetbalbond nog een conference call met alle betrokken clubs.

STER reclame