NOS SportAangepast

Boksers willen sparren, maar ruimere regels contactsporten onmogelijk

Voorzitter boksbond: 'Profboksers willen zo snel mogelijk weer sparren'

Sportkoepel NOC*NSF ziet geen mogelijkheden om contactsporters ruimere trainingsmogelijkheden te geven. De boksbond had graag gezien dat er een verruiming van de dinsdag afgekondigde maatregelen zou komen, zodat toppers als Nouchka Fontijn en Enrico Lacruz weer hun 'full contact'-training kunnen hervatten. Ze zouden dan ook weer kunnen sparren met hun trainingspartners.

NOC*NSF laat echter weten dat de richtlijnen van het kabinet leidend zijn en de sportkoepel hier niet van af kan wijken. Vanaf volgende week mogen jongeren tot en met 12 jaar weer trainen in groepsverband, evenals jongeren van 13 tot en met 18 jaar. Deze laatste groep zal echter anderhalve meter afstand moeten houden.

Ook de topsporters mogen weer aan de slag, met inachtneming van de benodigde afstand. Voor boksers en andere contactsporters betekent dit dus dat zij niet kunnen sparren met een partner, omdat in dat geval de anderhalve meter niet in acht kan worden genomen.

De boksbond had woensdag overleg met sportkoepel NOC*NSF over de wens om ruimer te kunnen trainen. De boksers zouden dan met hulp van sparringspartners kwalitatief goede gevechtstrainingen kunnen doen, zodat de achterstand op internationale boksers niet te groot wordt.

Knelpunt

Lacruz en Fontijn mogen al wel met een selecte groep van vijf boksers op locatie trainen, met inachtneming van de anderhalvemeterrichtlijn. Dat zal hoogstwaarschijnlijk op Papendal gaan gebeuren.

Voorzitter Boris van der Vorst van de boksbond hoopte dat wanneer de sporters getest konden worden op het virus er meer mogelijk zou zijn op trainingsgebied.

Nouchka Fontijn trainde in de afgelopen weken onder meer samen met haar hond Simba:

"Ik ben bang dat als we te lang op onze handen blijven zitten, dat onze boksers straks niet optimaal geprepareerd naar een toernooi kunnen gaan. Het is gewoon hun werk en ze zouden dat moeten kunnen uitvoeren. Het is rampzalig wat hier gebeurt."

Gym

Andere sporters die actief zijn in contactsporten, zoals judo en worstelen, hebben - ondanks de nieuwe maatregelen van het kabinet - niet veel hoop op een snelle herstart. Ze beperken zich tot nu toe bijna volledig tot 'gym-sessies' en zullen dat ook nog een tijdje moeten blijven doen.

"Deze maatregelen hebben voor ons nog weinig effect. Fysiek contact is nodig voor judo", zegt judoka Henk Grol.

"Natuurlijk kan je fysiek fit blijven door in de gym te trainen. De meeste mensen hebben inmiddels wel een plek gevonden waar ze dat kunnen doen. Als Papendal opengaat helpt dat natuurlijk, maar we willen het liefst gewoon judoën."

Judoka Henk Grol

Ook Roy Meyer, Grols concurrent in de strijd om een ticket voor de Olympische Spelen, ziet nog weinig mogelijkheden. "Voor sommige atleten is dit prima nieuws, maar voor judoka's is de situatie nog hetzelfde."

Geduld

Worstelaar Jessica Blaszka - in 2016 nog actief op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro - verwacht geen verschil met de huidige situatie.

"Anderhalve meter afstand is mijn sport niet mogelijk. Dus voor mij verandert er niets. Helaas moet ik geduld hebben en zien hoe lang dit gaat duren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl