Sebastian Vettel won vorig seizoen de GP van Singapore, die 's avonds wordt verreden EPA

Nu ook de Grand Prix van Canada is uitgesteld en de start van het Formule 1-seizoen opnieuw is opgeschoven, zijn er creatieve ideeën nodig om het seizoen nog enigszins te redden.

Voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers heeft wel een idee: "Waarom kan een grand prix niet op dinsdag- of woensdagavond worden verreden, net als de Champions League?"

De sportief directeur van de Grote Prijs van Zandvoort zag het afblazen van de GP van Canada vanwege de coronacrisis wel aankomen. Maar volgens hem is het nog te vroeg om een streep door het seizoen te zetten: "Als er straks weer kan worden geracet, logistiek en financieel, waarom zou je fans dat dan onthouden?"

Een normaal seizoen wordt het sowieso al niet meer. Volgens Lammers doen er al diverse creatieve oplossingen de ronde. "Het circuit van Portimão in Portugal heeft nu ineens een Formule 1-licentie gekregen. Misschien dat daarnaar kan worden uitgeweken en provisorisch een race kan worden georganiseerd."

Ook wijst Lammers op Engelse plannen om de kalender voor het nieuwe seizoen te vullen. "Ze denken aan een kampioenschap op drie verschillende uitvoeringen van het circuit van Silverstone."

Primetime familytime

Zelf loopt Lammers ook al een tijdje met een idee rond. "Waarom moeten die grands prix altijd 's middags in het weekeinde worden verreden, op primetime familytime? Als je misschien andere dingen zou willen doen met je familie die niet van autosport houdt?"

Jan Lammers op het circuit van Zandvoort ANP

De directeur van de GP van Zandvoort ziet er wel iets in om de helft van de races op doordeweekse avonden te houden. "Het vereist een andere aanpak, omdat de organisatie zo ingrijpend is."

"Maar als je het misschien organisatorisch iets luchtiger maakt, zodat het niet zo'n enorme financiële aanval is op de budgetten van de organiserende landen? Dan kun je misschien wat kortere evenementen hebben op gevarieerde tijdstippen."

Twee stappen vooruit

Lammers ziet in ieder geval dat er door de huidige crisissituatie ineens ruimte ontstaat voor creatieve ideeën. "Ik denk dat de coronacrisis, zowel economisch als sportief, drie stappen achteruit zal zijn, maar ook twee stappen vooruit. Want we leren met zijn allen van deze situatie. We leren ook wat we ineens wel kunnen. Dus er zitten niet alleen maar nadelen aan."

STER reclame