RIVM: groei coronabesmettingen neemt af, maar IC's luiden noodklok
De maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen om de corona-uitbraak zo goed mogelijk te beheersen, hebben ervoor gezorgd dat de groei van de uitbraak afvlakt. Dat zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM in een briefing voor de Tweede Kamer. "Er is in ieder geval sprake van een positieve trend", zei hij.
De besmettingsgraad van het coronavirus in Nederland, dus het aantal personen dat door een al besmet persoon wordt aangestoken, ligt onder of op de één, zei Van Dissel, die sprak van "gunstige signalen". Zijn presentatie is ook online te lezen.
Dat heeft een positieve invloed op de langere termijn, maar voor de verwachtingen van het aantal ernstig zieke patiënten de komende dagen maakt het niet uit. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers gaf in de Tweede Kamer een alarmerend signaal af.
'Piek op IC's pas eind mei'
Nu liggen er ongeveer 600 patiënten op de IC's in de ziekenhuizen, volgende week zijn dat er waarschijnlijk 1600, van wie 1100 coronapatiënten. "Die bedden zijn er nu niet", zegt Gommers. Er wordt door de ziekenhuizen hard gewerkt meer bedden en apparatuur te krijgen die geschikt zijn voor coronapatiënten.
De intensivisten in de ziekenhuizen misten een centrale regie, vandaar dat zij een landelijk verdeelcentrum zijn begonnen, vertelde Gommers. "Het is echt spannend nu", zegt hij. De piek voor de intensive care zal volgens de modellen eind mei komen. Gommers: "Dan zijn het 2200 bedden. Voor ons is het fijn dat de piek zo ver ligt, want dan kopen we tijd."
Veel bedden en apparatuur moet nog geleverd worden, terwijl de crisispiek dichterbij komt:
Gommers merkt dat nog niet alle ziekenhuizen door hebben hoe ernstig de situatie is. "Sommige ziekenhuizen staan onder water. Andere nog niet en die zeggen soms bij het overplaatsen van patiënten 'we denken er nog even over na'." Dat moet afgelopen zijn, vindt Gommers.
Wel onzekerheid
RIVM-directeur Van Dissel zegt dat het aantal benodigde intensivecarebedden groter kan zijn dan verwacht. Het aantal is namelijk gebaseerd op een ligtijd, of opnametijd, per patiënt van gemiddeld drie weken. Nu al blijkt dat sommige patiënten veel langer zorg nodig hebben.
Hij onderstreepte ook dat het cijfer van de besmettingsgraad gebaseerd is op een schatting. Er is nog veel onzekerheid omdat er onvoldoende data beschikbaar zijn. De afvlakking van de uitbraak wordt "wellicht veroorzaakt doordat niet alle gehospitaliseerde patiënten getest worden".
Jaap van Dissel legt uit dat de groei van het aantal besmettingen zeer waarschijnlijk afvlakt
Blijft de besmettingsgraad laag, dan kan het volgens Van Dissel betekenen dat de intensive careafdelingen het aantal zeer zieke patiënten toch aankunnen.
Maar, zo waarschuwde Van Dissel, als iedereen massaal naar het strand gaat en daar geen afstand houdt van elkaar, dan is dat straks terug te zien in de cijfers.
Vergelijken met buurlanden
Omdat er vanwege een gebrek aan coronatests onvoldoende wordt getest in Nederland, is het moeilijk te zeggen of Nederland het in vergelijking met andere landen beter of slechter doet, aldus Van Dissel. Het aantal bevestigde besmettingen kan niet worden vergeleken met dat in andere landen, het dodental door corona wél. Bij overlijden wordt, ook achteraf, gecheckt of er sprake was van een coronabesmetting.
"We kijken vooral nu naar de ziekenhuisopnames en IC-opnames in Nederland als indicatie voor hoe het zich ontwikkelt", stelt Van Dissel.