Max Verstappen tijdens de testweken in Barcelona
NOS Sport

Nieuwe regels Formule 1 doorgeschoven naar 2022

De invoering van nieuwe regels in de Formule 1 wordt met een jaar uitgesteld naar 2022. De internationale autosportfederatie FIA en de FOM (Formula One Management) hebben dit donderdag beslist. De partijen moeten het op enkele details nog met elkaar eens worden.

Maar een ding is zeker, de Formule 1-auto's blijven in 2021 grotendeels gelijk aan het huidige seizoen, dat zoals het er nu naar uitziet op 7 juni in Azerbeidzjan van start gaat.

De Formule 1 ligt momenteel stil door het coronavirus. De start van het seizoen in Australië en de races in Bahrein, Vietnam en China werden in een eerder stadium al door de F1-bazen geschrapt en vandaag is besloten de races van Zandvoort en Barcelona uit te stellen. De Grand Prix van Monaco, die voor 24 mei op de kalender stond, zal hoe dan ook dit jaar niet worden verreden.

Nieuwe kalender

De autosportfederatie FIA gaat naar verwachting eind maart een nieuwe conceptkalender presenteren, waarin de maand augustus waarschijnlijk vol zal komen te staan met grand prixs.

De FIA liet woensdag weten de zomerstop van augustus naar voren te halen om plaats te maken voor de verzette races.

Max Verstappen op Zandvoort

De teamleiders spraken deze week middels een videoconferentie met elkaar. Negen teams lieten eerder weten voorstander te zijn van uitstel.

Ferrari ontbrak aanvankelijk, omdat de Italiaanse sportwagenfabrikant door de problemen in eigen land alle activiteiten heeft stilgelegd. De Italianen maakten donderdag hun standpunt kenbaar.

Veranderingen: budgetplafond en simpelere aerodynamica

Eind vorig jaar voerden de FOM en de teams al uitgebreid overleg over veranderingen in de Formule 1. Daarin werden onder andere afspraken gemaakt over simpelere aerodynamica en meer standaardonderdelen. De teams krijgen nu meer tijd en ruimte om aan die eisen te voldoen. Ook kunnen raceweekends teruggebracht worden van vier naar drie dagen.

Het voorstel om een budgetplafond van 175 miljoen dollar (zo'n 155 miljoen euro) in te stellen, is nog niet goedgekeurd. Daarover zal nader overleg plaatsvinden.

Al die maatregelen moeten de Formule 1 uiteindelijk goedkoper en toegankelijker maken voor potentiële nieuwkomers, het gat tussen de topteams (Mercedes, Ferrari en Red Bull) en de overige teams verkleinen en het spektakel in de Formule 1 bevorderen. Die ingrepen worden nu een jaar opgeschort.

Ferrari-teambaas Mattia Binotto

De weerstand bij sommige teams tegen de veranderingen was vorig jaar al groot. Nu het coronavirus racen onmogelijk maakt, een aantal fabrieken de deuren al heeft gesloten en de kosten oplopen zonder dat er inkomsten (mislopen sponsorinkomsten, uitblijven prijzengeld) tegenover staan, zijn de minder kapitaalkrachtige teams er niet happig op enorme investeringen in nieuwe bolides te doen.

Zoveel mogelijk races

De tien teambazen in de Formule 1 hebben met elkaar afgesproken om dit seizoen nog zo veel mogelijk races te rijden. Op deze manier weten de renstallen zich verzekerd van zo veel mogelijk inkomsten in het toch al uitgeklede seizoen 2020.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl