Premier Rutte hield een televisietoespraak
NOS Nieuws

Corona-overzicht 16 maart: de wereld neemt ingrijpende maatregelen

Wat was er vandaag in het nieuws over het coronavirus? Hier lees je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:

Overal ter wereld worden ongekende maatregelen genomen in de strijd tegen het virus. President Trump heeft de ouderen in de VS gezegd dat ze thuis moeten blijven, alle anderen moeten bijeenkomsten met meer dan tien mensen vermijden. Reizen raadt hij af. Er komt geen 'lockdown' in het hele land, maar wel in bepaalde gebieden waar veel besmettingen zijn. De Amerikaanse beurs kelderde. De Dow Jonesindex boekte een verlies van 13 procent. Dat is sinds 1987 niet meer voorgekomen.

De Franse regering perkt de bewegingsvrijheid van de burgers verregaand in. President Macron zei in een televisietoespraak dat niemand meer de deur uit mag, behalve voor echt essentiële zaken, zoals voor werk, of bezoek aan een arts of een supermarkt. "Frankrijk gaat in ieder geval 14 dagen in quarantaine", zei Macron. Mensen die de regels overtreden, worden gestraft. Het leger wordt ingezet om zieken te vervoeren naar het ziekenhuis. "We zijn in oorlog tegen een onzichtbare vijand", zei de president.

In Duitsland gaan alle winkels dicht, met uitzondering van supermarkten en andere onmisbare zaken, zoals apotheken, banken en tankstations. Mensen die geen goede reden hebben om het land te bezoeken, worden bij verschillende grensovergangen tegengehouden.

Duitsland houdt grenscontroles

In Nederland kiest de regering er bewust niet voor om het land helemaal op slot te gooien. In een televisietoespraak vanuit het Torentje zei premier Rutte dat zo'n rigoureuze aanpak aantrekkelijk lijkt, maar dat het zou betekenen dat het land feitelijk een jaar, of zelfs langer, platgelegd moet worden, met alle gevolgen van dien. In plaats daarvan kiest het kabinet voor maximale controle van de uitbraak. Een groot deel van bevolking zal besmet raken, maar de bedoeling is dat de piek van de besmetting afgevlakt wordt en uitgespreid wordt over een langere tijd. Zo veel mogelijk mensen moeten immuniteit opbouwen tegen het virus, zodat kwetsbare mensen niet meer besmet kunnen raken.

'Een groot deel van de bevolking zal besmet raken'

Rutte beloofde alles op alles te zetten om te voorkomen dat bedrijven omvallen en dat mensen hun baan verliezen. Morgen wordt er een groot steunpakket gepresenteerd voor het bedrijfsleven. Ook voor zzp'ers zit daar steun in: zij kunnen eerder in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering als hun inkomsten wegvallen door de crisis.

Coffeeshops

De lange rijen bij de coffeeshops gisteren hebben veel bestuurders aan het denken gezet. Door de sluiting van de coffeeshops dreigde de illegale straathandel in softdrugs weer op te bloeien. Daarom is nu besloten dat afhalen van hasj en wiet wel weer mogelijk is, maar dat mag niet in de coffeeshop opgerookt worden. Ook afhaalrestaurants mogen hun afhaalloket weer openen.

De afgelopen dag zijn er in Nederland weer vier mensen overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal besmetting is met 278 opgelopen naar 1413, zo meldt het RIVM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl