NOS Nieuws

Grootste dagverliezen op Wall Street sinds 1987

Een al dieprode dag op Wall Street eindigde vanavond in een harde sprint naar beneden. De toonaangevende beursgraadmeters S&P 500 en de Dow Jones-index sloten respectievelijk zo'n 12 en 13 procent in de min. Dat zijn de grootste dagverliezen sinds 1987, en dat nadat de afgelopen twee weken ook al dramatische verliezen waren geboekt.

De laatste verkoopgolf ontstond tijdens een toespraak van Donald Trump, waarin hij zei dat de corona-epidemie tot juli of augustus kan aanhouden en tot een recessie kan leiden.

De speech van Trump kwam aan het einde van een dag waarin beleggers opnieuw zware verliezen hadden moeten incasseren. Meteen na de beursopening werd de handel 15 minuten stilgelegd om beleggers op adem te laten komen. Het was de derde keer in een week dat op deze manier paniekverkopen werden tegengegaan.

Ook Europese beurzen verloren stevig al konden die de verliezen tegen het slot nog enigszins beperkt houden. De AEX sloot 3,7 procent lager op 416,7 punten. Het totale verlies sinds halverwege februari is nu zo'n 34 procent.

Zware recessie

"Beleggers gaan ondertussen uit van een hele zware recessie," zegt hoofd obligatiebeleggingen Mary Pieterse-Bloem van ABN Amro. Centrale banken doen hun best om de pijn te verzachten, maar "de bal ligt bij overheden, de Trumps, Merkels en Macrons van deze wereld. Die moeten met grote stimuleringsmaatregelen komen."

Die stimuleringspakketten zijn door verschillende overheden ook al aangekondigd. Maar het moet concreter, denkt Pieterse-Bloem. "Men wil weten hoe en wat precies dan. En zal het de bedrijven tijdig moeten bereiken voor er op grote schaal ongelukken gebeuren."

Stress nooit zo hoog

De grote vraag is hoe lang de verspreiding van het virus doorgaat, en er dus economisch schadelijke maatregelen nodig zijn om het in te dammen. "We zijn wat betreft het tijdpad totaal de weg kwijt. Hoe lang gaat het allemaal duren", vraagt analist Nico Inberg van beleggerswebsite IEX zich af. Het leidt tot heel veel onzekerheid en dat is voor het bedrijfsleven en in het verlengde daarvan beleggers heel vervelend.

De zogenoemde angstbarometer VIX die de nervositeit en drukte op de Amerikaanse beurs meet, stond niet eerder zo hoog als nu. Ook niet in 2008. "Toen duurde het 17 maanden om 59 procent te dalen", zegt Pieterse-Bloem. "Nu gaan er tientallen procenten af in een paar weken."

"Wij hebben een goede regering en zijn rijk. Voor onszelf kunnen we wel zorgen", zegt Inberg. "Maar bij andere landen is dat de vraag en beleggers hebben een internationale blik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl