Het centrum van Den Haag vandaag
NOS NieuwsAangepast

Economie koerst af op recessie: centrale banken in de aanval, beurzen in het rood

De coronacrisis ontpopt zich meer en meer als een economische crisis. De virusuitbraak verlamt de hele economie en duwt de eurozone dit jaar in een recessie. Dat zegt Eurocommissaris voor de interne markt Thierry Breton.

"We zijn in oorlog met het virus en voeren een economische oorlog", zegt de Fransman. Voor de uitbraak werd nog een groei verwacht van 1,4 procent, maar de groei slaat om in een krimp omdat corona 2 tot 2,5 procent groei kost.

Steeds meer bedrijven komen in problemen door wegvallende vraag en aanbod of onderbroken productielijnen. Hele sectoren gaan op slot of zijn klemgezet door beperkingen. Volgens het ministerie van Sociale Zaken hebben in Nederland al ruim 20.000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd, goed voor 300.000 werknemers voor wie er geen werk meer is.

Aanval

Het vooruitzicht van een economische recessie vertaalt zich vervolgens op de financiële markten in een steeds diepere beurscrisis. Op de aandelenbeurzen zijn er breed grote koersverliezen, alle grote Europese beursindices staan 8 tot 10 procent lager. De AEX noteert rond de middag min 8 procent op 397 punten.

Centrale banken gaan vol in de aanval met renteverlagingen en miljardeninjecties om de financiële en economische schade van de corona-uitbraak op te vangen. De Amerikaanse Federal Reserve verlaagde gisteren onverwacht de rente met een heel procentpunt, start een nieuw schuldenopkoop-programma van minstens 700 miljard dollar en versoepelt de kapitaalvereisten voor banken tijdelijk.

Samen met andere centrale banken, waaronder de ECB, de Bank of Japan en de Bank of England, is ook de rente voor dollartransacties verlaagd. Dat moet de spanningen in de geldmarkten verminderen en ervoor zorgen dat banken over voldoende dollars kunnen beschikken en makkelijker geld kunnen 'doorsluizen' aan huishoudens en bedrijven.

Verrassing

Het is de tweede keer dat de Fed onverwacht en stevig ingrijpt. Begin maart werd de rente met een half procentpunt verlaagd. Dat kon echter niet voorkomen dat beurzen alsnog zwaar onderuit gingen en de grootste verliezen optekenden sinds 'Black Monday', de beurscrash van 19 oktober 1987. De renteverlaging was voor president Trump naar eigen zeggen een verrassing, hoewel hij er al weken op aandringt.

De Fed hervat de 'Quantitative Easing', het schuldenopkoopprogramma, een instrument dat in de financiële crisis met succes werd ingezet. Er wordt voor 500 miljard dollar Amerikaanse staatsobligaties opgekocht en voor 200 miljard dollar aan hypotheekschulden.

De ECB besloot donderdag 120 miljard euro extra in de economie te stoppen middels meer schuldenopkopen, maar verlaagde de rente niet. Uitgerekend die dag daalden de aandelenkoersen ongekend hard.

Rode beurzen

De nieuwe rigoureuze maatregelen moeten de economie ondersteunen, maar halen nu nog niet veel uit, denken beleggers.

De beurzen in Azië handelen dik in het rood. De Beurs van Tokio sloot 2,5 procent lager, en die van Seoul ruim 3 procent. De beurzen van Shanghai en Hongkong verloren rond de vier procent. Ook Wall Street zal vanmiddag fors lager openen.

De koersklappen zijn weer groot. Luchtvaartaandeel Air-France-KLM verloor bijna 20 procent, ABN Amro en ING meer dan 13 procent en Shell 6 procent. De olieprijs daalt ook verder, Brent-olie kost nu nog maar 30 dollar voor een vat.

De angstmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX Volatiliteitsindex of VAEX, die de nervositeit en drukte meet, is omhooggeschoten. De onzekerheid is niet eerder zo groot geweest en is veel hoger dan ten tijde van de dotcom.crisis en de kredietcrisis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl