Zeven Formule 1-teams willen opheldering over deal tussen FIA en Ferrari
Zeven van de tien Formule 1-teams hebben bij de FIA om opheldering gevraagd over de schikking die de bond heeft getroffen met Ferrari omtrent de motorenkwestie van vorig seizoen. De internationale autosportfederatie maakte vorige week melding van de overeenkomst, maar hield de details voor zich. En dat stuit bij zeven andere teams tegen de borst.
De FIA stelde in 2019 een onderzoek in naar de motor van Ferrari, onder meer na klachten van Red Bull. De bolide van de Italianen, die opvallend veel sneller bleek dan de concurrentie, zou oneerlijk voordeel hebben dankzij het gebruik van een sensor bij de brandstoftoevoer. Hoewel een formeel protest uitbleef, besloot de FIA de motor aan een nader onderzoek te onderwerpen.
Technische aspecten
De uitkomsten van dat onderzoek bevreemdden de teams in de Formule 1, die afgelopen week hun tweede en laatste serie testdagen afwerkten in Barcelona. De FIA meldde slechts - uitgerekend aan het eind van de laatste testdag, op het moment dat alle teams en de pers druk waren met andere zaken - dat er een akkoord was bereikt over een aantal technische aspecten.
Die summiere melding leidde tot onvrede bij de zeven teams die nu onder aanvoering van Mercedes, het team van wereldkampioen Lewis Hamilton, per brief om opening van zaken hebben gevraagd.
'Verbaasd en geschokt'
"We zijn verbaasd en geschokt door het statement van de FIA aangaande het onderzoek naar de Ferrari-motor", schrijven de renstallen. "Na maanden van onderzoek, dat werd gestart na vragen van andere teams, zijn we fel tegen het feit dat de FIA een geheime schikking heeft getroffen met Ferrari. We willen volledige openheid van zaken, zodat iedereen binnen onze sport eerlijk wordt behandeld."
Red Bull Racing behoort tot de ondertekenaars, terwijl - naast uiteraard Ferrari - Haas en Alfa Romeo ontbreken. Logisch, die teams rijden met Ferrari-motoren.
Mocht Ferrari vorig jaar inderdaad met een 'illegale' motor hebben gereden, dan zou het team gediskwalificeerd kunnen worden. Dat zou dan weer consequenties hebben voor de uitslag(en) en daarmee mogelijk ook voor de financiële afwikkeling van het raceseizoen. Het prijzengeld zou dan anders verdeeld moeten worden.