Max Verstappen en Charles Leclerc EPA

Daags na de zesde wereldtitel van Lewis Hamilton wordt er in de NOS Formule 1-podcast teruggeblikt op de Grand Prix van de Verenigde Staten. Een weekeinde dat een opmerkelijk staartje kreeg na uitspraken van Max Verstappen voor de camera van Ziggo Sport.

Ferrari kende een teleurstellende race met het uitvallen van Sebastian Vettel en een vierde plaats van Charles Leclerc. "Dat is het als je stopt met valsspelen", sneerde Verstappen, die daarmee impliceerde dat de Italiaanse renstal zich niet aan de regels houdt.

"Je mag tijdens de race maximaal 105 kilogram benzine verbruiken", legt oud-coureur Jan Lammers uit, "daar moet je het mee doen. We kennen de feiten niet voor honderd procent, maar Ferrari zou erachter zijn gekomen dat er een storing in de meetkabel zat en dat hebben ze in hun voordeel kunnen gebruiken."

"Je kan zeggen, iedereen zoekt de grenzen op. Maar dit zou moreel best wel een beetje ondeugend zijn, want je probeert meer benzine te gebruiken dan de anderen, dat is niet in de spirit van de sport. Ik kan de uitspraken van Max dan wel volgen."

'Epo voor de motor'

"Het is ook geen nieuw verhaal", vult commentator Louis Dekker aan. "Iedereen vraagt zich al een half jaar af waar die topsnelheid van Ferrari vandaan komt. Er is een soort vermoeden dat ze, net als in het wielrennen, epo voor de motor gebruiken. Maar er zijn geen straffen uitgedeeld en er is geen bewijs."

'Ferrari kan ook een verschrikkelijk weekeinde hebben gehad. Laten we met een conclusie wachten tot Brazilië."

De uitspraken van Verstappen doen Dekker denken aan een week geleden, toen de Limburger in Mexico tijdens de persconferentie na de kwalificatie 'te stoer' was, wat hem zijn poleposition kostte.

"Hij was net iets te open, te eerlijk en iets te veel een flapuit. Dat vinden ze in Italië niet leuk."

STER reclame