Een vrouw wordt getest op de luchthaven in Quito, Ecuador
NOS Nieuws

Corona-overzicht: weer nieuwe besmettingen, 'reis liever niet naar Noord-Italië'

Wat was er gisteren in het nieuws over het coronavirus? Dit is een overzicht van de belangrijkste onderwerpen.

Het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus in Nederland is gisteren toegenomen tot 23, meldde het RIVM. Dat zijn er vijf meer dan gisteren. Bijna alle mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld, zijn reizigers afkomstig uit Noord-Italië of mensen uit een gezin van een eerdere patiënt.

Vanwege de uitbraak van het virus heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken per direct het reisadvies voor Noord-Italië aangepast. Nederlanders moeten daar alleen nog naartoe reizen als dat noodzakelijk is, dus niet voor vakanties. Tot nu toe had het grootste deel van Noord-Italië de kleurcode geel. Dat wordt nu oranje.

Verslaggever Ron Fresen legt uit waarom dat zo is:

'Zo'n reisadvies komt bijna niet voor in zo'n land in Europa'

De meeste mensen die in Noord-Italië zijn geweest en besmet zijn geraakt, verblijven twee weken in thuisquarantaine. Zo ook een vrouw uit Eindhoven, die samen met haar partner in quarantaine is geplaatst. Ze zitten het grootste deel van de dag in aparte ruimtes, slapen niet samen en gaan de deur bijna niet uit. Komen ze in elkaars ruimte, dan dragen ze een mondkapje.

Of het virus onder controle is? Dat is nog te vroeg om te zeggen, zei premier Rutte na een crisisoverleg met het kabinet. "Er komen nog steeds besmette mensen bij", zei de premier. Volgens Rutte zit Nederland nu in de "indamfase". Het belangrijkste doel van de bijeenkomst was om goed voorbereid te zijn op de volgende fase. "Wanneer die komt? Daar kan ik niets over zeggen."

Het dagelijks leven moet vooral gewoon doorgaan, was de boodschap van Rutte. "Kinderen kunnen gewoon naar school. Vergaderingen kunnen gewoon doorgaan en grote evenementen gelasten we niet af."

Economie

Wat de economische impact van het virus is, is volgens het Centraal Planbureau moeilijk te voorspellen. Het CPB denkt dat de economie dit jaar met 1,4 procent groeit, maar dat is alleen zo als het virus snel onder controle wordt gebracht. Als dat niet gebeurt, valt de groei mogelijk ruim de helft lager uit.

Bedrijven merken al de gevolgen van het coronavirus. 316 ondernemingen hebben inmiddels aangeklopt bij het ministerie van Sociale Zaken voor werktijdverkorting, een regeling waarmee bedrijven het aantal uren van personeel waar geen werk voor is tijdelijk kan terugbrengen. Personeel ontvangt dan voor de niet-gewerkte uren een uitkering.

Directeur Jaap van Dissel van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zei gisteren tegen Tweede Kamerleden dat coronapatiënten misschien wel over Nederland verspreid moeten worden, om te voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt. De spreiding is nu nog niet aan de orde, maar kan in beeld komen als het aantal besmettingen stijgt.

Hoe wordt iemand getest op het coronavirus? We leggen het hieronder uit:

In dit laboratorium wordt er getest op het coronavirus

Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 90.000 besmettingen met het coronavirus. Van deze patiënten is zeker de helft hersteld, ruim 3100 mensen zijn overleden. In Zuid-Korea zijn 600 nieuwe besmettingen, in Iran 542 en in Italië 523. Ook in onze buurlanden loopt het aantal bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus op.

In China is het aantal gevallen van het coronavirus juist steeds verder afgenomen. Het waren er gisteren 125, het laagste aantal sinds de lokale gezondheidsautoriteit begon met het geven van een dagelijkse update. In het land zijn meer dan 80.000 mensen besmet geraakt en ruim 2900 mensen overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl