In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Thuis vanwege coronavirus: 'We slapen in aparte bedden en leven in aparte ruimtes'

De Eindhovense Elsa* zit de komende twee weken vast in eigen huis. Op wintersportvakantie in Noord-Italië raakte ze besmet met het coronavirus en daarom is ze nu samen met haar partner in quarantaine gezet.

Elsa denkt dat ze besmet is door haar zus uit Helmond, die mee was op vakantie. "Op de terugweg in de auto werd mijn zus steeds een beetje zieker", vertelt ze via de telefoon aan Omroep Brabant.

"Bij thuiskomst afgelopen zaterdag hebben we meteen de huisartsenpost gebeld. Maar omdat wij in veilig gebied waren geweest, vonden ze het in eerste instantie niet nodig om een test te doen. Na enig aandringen is de GGD toch gekomen en is er een test afgenomen."

Hond uitlaten

De volgende ochtend werd Elsa ziek wakker. Ook zij werd getest en net als haar zus bleek ze het coronavirus te hebben. Ze moest in thuisisolatie, samen met haar partner. Hij was niet mee op vakantie, maar sliep wel in hetzelfde bed als Elsa toen ze ziek werd.

"Hij mag de hond uitlaten, maar verder zijn we 24/7 op elkaar aangewezen, twee weken lang. We doen er alles aan om te voorkomen dat hij het virus ook krijgt."

Elsa en haar partner brengen het grootste deel van de dag in aparte ruimtes door. Komen ze in elkaars ruimte, dan dragen ze een mondkapje. Ook slapen ze apart.

Ik kan die ziekte prima handelen.

Elsa

"Het is heel raar allemaal en het is nog maar dag 3. Maar we proberen er nuchter en luchtig mee om te gaan. We maken grapjes en sturen filmpjes van elkaar naar vrienden en familie. En m'n huis is straks ook een keer goed schoon."

Boodschappen worden afgeleverd door vriendinnen van Elsa. "Die zetten de tassen voor de deur, bellen aan en gaan weer in de auto zitten. Dan bedank ik ze vanuit de voordeur en dan krijg ik een tikkie."

Met de gezondheid van Elsa gaat het steeds beter. Ze hoest nog wel en is wat schor, maar koorts heeft ze al twee dagen niet meer. "Ik voel me vrij goed. De koorts is 39 graden geweest, maar vanochtend zat ik al netjes op 37. Ik kan die ziekte prima handelen."

Vervelende reacties

Elsa heeft niemand in Nederland besmet, zegt ze. "Ik ben bij niemand langs geweest, omdat ik eerst de uitslag van m'n zus wilde afwachten. Maar ik denk wel dat wij het topje van de ijsberg zijn. Over een jaar zal de helft van Nederland het wel hebben gehad."

Op sociale media krijgt Elsa veel vervelende reacties. "Van mensen die het dom vinden dat wij daar op vakantie zijn gegaan. Terwijl we toch echt in veilig gebied zaten. De meest verschrikkelijke reacties komen we tegen, maar gelukkig krijgen we ook veel lieve reacties."

*Elsa is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij Omroep Brabant.

Advertentie via Ster.nl