Tennis AFP

Na een onderzoek van ruim een jaar is de kogel door de kerk: tennisbond KNLTB krijgt een van de hoogste boetes ooit opgelegd aan een sportorganisatie in Nederland. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is een betaling van 525.000 euro de gepaste straf na het schenden van de persoonsgegevens van tennisleden.

De KNLTB heeft bezwaar gemaakt tegen het boetebesluit. De AP zal dit gaan beoordelen.

Hoogleraar sportrecht Olfers: 'Boete KNLTB is disproportioneel'

Terug naar 2018, het begin van de affaire. In dat jaar komen er tientallen klachten binnen bij de Autoriteit Persoonsgegevens van leden van sportbonden. Zij kregen mails, belletjes of brieven met reclame van bedrijven die gelieerd zijn aan hun bond. Het saillante aan het verhaal: nooit hebben zij toestemming gegeven voor deze praktijken.

Handhaven

"Bonden mogen persoonsdata gebruiken om verenigingen te laten draaien en mensen te laten sporten, niet om ze te verhandelen", zei Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens daar eind 2018 over tegen Nieuwsuur. "Je moet echt élk lid vragen: vindt u het goed dat ik uw gegevens verkoop aan bedrijf X of Y? Pas dan mag het."

Maar dat gebeurt dus niet, merkte Wolfsen. En zo opende de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek naar de tennisbond om een norm te "handhaven". Volgens de privacywaakhond gaat het al langer mis in de sportwereld als het gaat over het gebruik van persoonsgegevens. Steeds meer bonden gedragen zich als dataverhandelaar, zonder dat leden daar toestemming voor geven.

Voor de tennisbond zijn de financiële gevolgen door het onderzoek van de privacywaakhond mogelijk aanzienlijk. Hoewel de KNLTB over het algemeen als 'rijk' wordt beschouwd, is de boete toch een flinke hap uit het eigen vermogen van ruim zes miljoen euro.

Ook maakte de tennisbond afgelopen maanden forse advocatenkosten om juist onder deze sanctie uit te komen. Naar verluidt is er al een paar ton gemoeid met de kwestie, terwijl er nog een lang juridisch steekspel wordt verwacht.

Haga-ziekenhuis en Uber al eerder beboet

Buiten de sportwereld zijn er in het verleden ook al flinke boetes opgelegd vanwege het schenden van persoonsgegevens. Het Haga-ziekenhuis kreeg in juli vorig jaar een boete van 460.000 euro opgelegd vanwege de onzorgvuldige omgang met patiëntgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens had in 2018 taxidienst Uber een boete van 600.000 euro opgelegd voor het verzwijgen van een datalek.

STER reclame