Bewoners van Lesbos probeerden boten met migranten tegen te houden
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse hulpverleners op Lesbos ondergedoken na bedreigingen

Nederlandse hulpverleners van Stichting Bootvluchteling zijn ondergedoken nadat ze op Lesbos waren aangevallen. "Tijdens een evacuatie van collega's in het kamp zijn we in een soort fuik gereden. We werden aangevallen met stalen buizen en onze auto's werden belaagd" vertelt een hulpverlener in het NOS Radio 1 Journaal. De hulpverlener wil om veiligheidsredenen anoniem blijven.

"Het is op dit moment niet veilig als hulpverlener op Lesbos, Er is een groep rechtsextremisten die het heft in eigen handen heeft genomen. Ze zetten wegblokkades op en gebruiken veel gerichter dan voorheen geweld, zowel tegen vluchtelingen als tegen hulpverleners en journalisten. De situatie is heel onvoorspelbaar, zegt de hulpverlener. De politie zou de situatie niet aankunnen. "Op dit moment heeft zo'n groep redelijk vrij spel. De politie heeft niet genoeg mankracht om in te grijpen".

Gemoederen verhit

De sfeer op Lesbos is gespannen door de vluchtelingencrisis. In en rond het opvangkamp Moria wonen zo'n 20.000 mensen, zeven keer meer dan waar het kamp op is berekend. En voor het zesde jaar op rij komen er bootvluchtelingen bij.

Afgelopen weekend probeerden bewoners te verhinderen dat migrantenboten aan land kwamen. Ook raakten de afgelopen weken tientallen mensen gewond bij verschillende confrontaties tussen bewoners en de politie.

Het probleem dreigt nog groter te worden nu Turkije heeft besloten om migranten die de oversteek willen maken niet langer tegen te houden. "Dat dreigement heeft de gemoederen verhit", zegt EU-correspondent Sander van Hoorn vanaf Lesbos. "In wezen hoor je niet anders dan wat je de jaren ervoor hoorde: de migranten horen er niet te zijn, De Griekse regering en EU hadden beloofd dat ze naar het vasteland zouden worden gebracht en over Europa verdeeld zouden worden. Maar ze zitten er nog."

Migranten komen aan op Lesbos

De hulpverlener heeft begrip voor de woede van de eilandbewoners. "Voor de lokale bevolking hier is het al heel lang heel zwaar en is de situatie al heel lang volstrekt onhoudbaar. Het is het zesde jaar op rij dat Europa niet handelt en geen verantwoordelijkheid neemt om hierin te hulp te schieten."

Ze benadrukt dat de agressie komt van een kleine groep, die de hulpverleners ziet als verlengstuk van migranten die zij niet aan land willen hebben. "De eilandbewoners hebben juist enorme compassie en solidariteit getoond."

Volgens Van Hoorn, die op Lesbos is, is het opvangkamp voor de tweede dag op rij goed bereikbaar en zijn directe spanningen en blokkades vandaag niet aan de orde. Maar, zegt hij: "Dit is een situatie waar niemand op zit te wachten, De toeristen blijven weg, dat is een grotere bron van inkomsten dan de vluchtelingenpopulatie."

Dronebeeld van kamp Moria

Vandaag reist een zware Europese delegatie naar de grens tussen Griekenland en Turkije, zodat de ambtenaren "uit de eerste hand" informatie krijgen over de situatie aan de grens. "Ze zullen hun solidariteit betuigen en rondkijken", verwacht Van Hoorn.

"Ze zullen zeggen tegen Griekenland 'je hebt het volste recht je grens te bewaken.' Maar de Grieken willen dat de migranten herverdeeld worden over Europa", zegt van Hoorn. "Dat gaan ze vandaag alleen niet horen."

Laatste beetje hulp

De hulpverleners van Stichting Bootvluchteling hopen het werk op Lesbos snel weer te kunnen hervatten. "Geen van de organisaties hier kan nu het werk voortzetten. Dat is vreselijk om te beseffen. Kamp Moria is een plek waar alle mensenrechten worden geschonden. Nu valt ook het laatste beetje hulp daar weg. Er is geen medische zorg aanwezig, er is te weinig eten, alleenreizende minderjarigen worden niet begeleid. Daarmee wordt het nog onhoudbaarder."

De omstandigheden in kamp Moria zijn erbarmelijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl