De ME was niet opgewassen tegen de betogers en hun blokkades
NOS Nieuws

Tientallen gewonden bij gevechten tussen politie en bewoners Lesbos en Chios

 • Conny Keessen

  Correspondent Griekenland

 • Conny Keessen

  Correspondent Griekenland

Op de Griekse eilanden Lesbos en Chios zijn meer dan zeventig gewonden gevallen bij confrontaties tussen bewoners en de politie. De eilandbewoners protesteren tegen de plannen van de Griekse regering om nieuwe, gesloten kampen voor asielzoekers te bouwen. Ze vrezen dat er steeds meer migranten naar hun eilanden komen.

Gisteren waren er ook demonstraties en werden vanuit hoofdstad Athene leden van de mobiele eenheid naar de eilanden gestuurd.

Op Lesbos blokkeren mensen sinds gisteren de toegangswegen van de geplande bouwplaats om te voorkomen dat de werkzaamheden voor het nieuwe kamp van start gaan.

Traangas tegen bewoners

De politie zette traangas in tegen de bewoners, maar slaagde er niet in de blokkades te doorbreken.

Rellen tegen asielzoekerscentra op Lesbos

Volgens lokale media heeft de oproerpolitie zich teruggetrokken.

Lesbos is het eiland waar het overvolle migrantenkamp Moria is gevestigd. Eerder deze maand demonstreerden zowel asielzoekers als bewoners tegen de sterk verslechterde leefomstandigheden in het kamp.

In en rond het kamp leven zeker 19.000 vluchtelingen en migranten, terwijl er plek is voor enkele duizenden mensen.

 • Reuters
  Kinderen spelen in het vuilnis bij Moria
 • Reuters
  Protest van vrouwen tegen de leefomstandigheden in kamp Moria
 • Reuters
  Migrant tijdens zware regenval bij kamp Moria
 • Reuters
  Een vrouw in de buurt van Moria

Op Chios is de situatie het tegenovergestelde van die op Lesbos: de oproerpolitie heeft de bouwlocatie geblokkeerd en bewoners probeerden die te bereiken. Een groep demonstranten viel agenten aan in het hotel waar ze verbleven.

Bij de gevechten raakten 52 agenten en 22 betogers gewond.

Staking uit protest

Op Lesbos, Chios en Samos legden bewoners het werk neer uit protest tegen het politiegeweld en de plannen van de regering. Scholen, winkels en gemeente-instellingen waren dicht en duizenden bewoners verzamelden zich op de centrale pleinen in de hoofdsteden.

De gouverneur van de eilanden, Kostas Moutzouris, heeft de regering opgeroepen om de oproerpolitie terug te trekken en de bouw van de nieuwe kampen te stoppen. "De regering moet meer begrip hebben voor de problemen waar de eilandbewoners de afgelopen jaren mee kampten. Ik ben bereid naar Athene te komen om een nieuwe oplossing te vinden."

Op Samos hielden inwoners een protestbijeenkomst bij de plek waar de bouw van een kamp vorig jaar al is begonnen. Er staan nu containerwoningen, maar er zou een nieuw vluchtelingenkamp moeten verrijzen voor zo'n 1200 tot 1500 asielzoekers. De regering zou dat geplande kamp willen uitbreiden en er ook een gesloten kamp van willen maken. Het protest verliep zonder incidenten.

Morgenmiddag heeft de Griekse premier Mitsotakis een gesprek met gouverneur Moutzouris en burgemeesters van de drie eilanden. De centrum-rechtse regering van Mitsotakis wil nieuwe kampen bouwen en de overbevolkte centra sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl