ANP

Met twee besmettingen is Nederland geen witte vlek op de corona-kaart van Europa meer. Het tweede geval werd vanochtend gemeld: een Amsterdamse vrouw zit in thuisisolatie nadat bij haar het virus was vastgesteld. De eerste Nederlander met het virus, een man uit Loon op Zand, ligt nog in het ziekenhuis in Tilburg. Hij mag waarschijnlijk snel naar huis, waar hij ook in thuisisolatie zal blijven.

De twee besmette Nederlanders hebben geen contact met elkaar gehad. Beiden liepen de ziekte waarschijnlijk op in de buurt van Milaan.

De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen omdat haar eigen woning wordt verbouwd. Ze werkt in het Amsterdam UMC en ging na haar vakantie donderdag weer aan het werk. Omdat ze ziek werd, is ze die dag weer naar huis gegaan. Volgens het Amsterdamse ziekenhuis is ze niet in contact gekomen met patiënten. Haar collega's vertonen geen ziekteverschijnselen.

De vrouw heeft een partner en drie kinderen. Twee kinderen vertonen milde gezondheidsklachten. Of het om het coronavirus gaat, is nog onduidelijk. Het gezin is getest, de uitslag volgt nog. Uit voorzorg gaat het kinderdagverblijf van één kind, in Amsterdam-Zuidoost, voor minimaal twee weken dicht. Dat gebeurt omdat de moeder daar ook is geweest.

Het RIVM noemt het geruststellend dat beide patiënten in Nederland het coronavirus in het buitenland hebben opgelopen en dat er in Nederland nog geen besmettingshaard is aangetroffen:

'Deze mensen zijn patiënt zero'

De coronapatiënt uit Loon op Zand heeft na zijn reis naar Italië nog carnaval gevierd. Hij was in die periode met wat we nu weten over het virus niet besmettelijk, zei de Tilburgse burgemeester Theo Weterings.

Er waren ook zorgen over de vrouw en dochter van de man, die op verschillende basisscholen in Loon op Zand werken. Die scholen gaan na de carnavalsvakantie komende maandag gewoon open. Ook evenementen in en rond Tilburg gaan door. Wel heeft de lokale voetbalvereniging waar de man en zijn gezin lid van zijn, alle thuiswedstrijden dit weekend afgelast.

De man heeft met enkele tientallen mensen contact gehad. Een deel van hen is inmiddels getest. De hele groep wordt nog twee weken extra gemonitord door de GGD.

Besmetting over de grens

Naast de twee gevallen in Nederland, is er vandaag ook een nieuwe besmetting vastgesteld vlak over grens bij Kerkrade. In Herzogenrath is een vrouw positief getest. Eerder was het virus al opgedoken in de gemeente Gangelt, vlakbij Sittard. Vanwege de besmettingen bij de Limburgse grens adviseert de GGD om tot en met 2 maart alle evenementen in de grensgemeenten af te gelasten waar groepen Duitsers en Nederlanders samen kunnen komen. De gemeenten voeren daar vanavond overleg over.

Kerkrade en Herzogenrath liggen tegen elkaar aan, hier loopt de grens dwars door een kantoorpand ANP

Het virus heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zeker 53 landen bereikt en rukt verder op. Van de ongeveer 83.700 bevestigde gevallen zijn iets meer dan 2.850 mensen overleden. In China, waar de uitbraak begon, komen er de laatste dagen minder nieuwe gevallen bij.

Verlies op beurzen

De epidemie heeft economische gevolgen. Zo sloot de Amsterdamse AEX vandaag bijna 4 procent lager. Het verlies komt daarmee deze week op 13 procent, de slechtste week sinds het begin van de crisis in het najaar van 2008. Ook de andere Europese beurzen hadden zo'n slechte week.

De WHO verwacht dat corona spoedig de meeste landen zal bereiken. De organisatie heeft de hoogste risicowaarschuwing afgegeven, maar wil nog niet spreken van een pandemie. Volgens Mike Ryan van de WHO helpt het niet om de uitbraak tot een wereldwijde epidemie uit te roepen terwijl er nog wordt geprobeerd de verspreiding te beperken. "Als we zeggen dat er sprake is van een pandemie, dan accepteren we eigenlijk dat iedereen op de planeet in aanraking zal komen met het virus. De beschikbare gegevens rechtvaardigen dat vooralsnog niet."

Nederlanders vast

Op verschillende plekken zitten Nederlanders vast vanwege het virus. In Abu Dhabi kan de wielerploeg van Jumbo-Visma niet weg uit een hotel. Twee stafleden van een Italiaanse ploeg bleken besmet met het coronavirus. De renners reden de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. De laatste twee etappes zijn nu geschrapt.

Ook in een hotel in Tenerife zitten nog 23 Nederlanders in isolatie. Toeristen die niet in contact zijn geweest met de Italiaan bij wie corona is gevonden mogen het hotel nu druppelsgewijs verlaten. De anderen, onder wie de Nederlanders, mogen nog niet weg. Zij moeten waarschijnlijk tot 10 maart in het hotel blijven.

STER reclame