Persconferentie in Tilburg over de eerste Nederlandse coronapatiënt
NOS Nieuws

Tweede coronabesmetting: kunnen we een Italiaans scenario verwachten?

In Diemen is een tweede patiënt met het coronavirus. De vrouw zit daar in isolatie omdat haar huis in Amsterdam verbouwd wordt. De GGD Amsterdam onderzoekt met wie zij contact heeft gehad. Want hoeveel besmettingen met het coronavirus kunnen we in Nederland verwachten?

De vrouw uit Amsterdam zou het virus hebben opgelopen in Milaan. Ook de 56-jarige man uit Loon op Zand die besmet is pikte het virus daar op. In heel Italië hebben nu 821 mensen het coronavirus.

De verspreiding van het virus gaat in Italië heel hard. De regering heeft stevige maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Elf dorpen in het noorden van het land zitten 'op slot'. Toch krijgen de Italianen kritiek. Toen de eerste Italiaanse patiënt, een man van 38 jaar, zich meldde bij het ziekenhuis in Codogno werd hij niet meteen in quarantaine geplaatst omdat artsen dachten dat hij longontsteking had. Daardoor werd hij te laat getest en kon hij andere patiënten en personeel besmetten.

Zo'n massale uitbraak als in het Italiaanse ziekenhuis vond ook plaats in Zuid-Korea, na een bijeenkomst van een religieuze sekte. Zuid-Korea is na China het land met de meeste coronabesmettingen.

De ingang van de Shincheonji-kerk in Daegu, Zuid-Korea, wordt ontsmet

Bovendien speelt mee dat de autoriteiten in Italië niet weten wie patient zero is. De persoon die de 38-jarige Italiaan besmet heeft is nooit gevonden. Zo kan nog steeds niet goed in kaart worden gebracht hoe het virus zich in het land verspreid heeft. In Zuid-Korea is patient zero wel bekend. Het gaat om een vrouw van begin zestig, een lid van de eerder genoemde sekte.

'Goed gehandeld'

Ook in Nederland zal het virus zich verspreiden, verwachten virologen. Maar de kans dat het zo hard gaat als in Italië en Zuid-Korea lijkt kleiner, omdat ons land beter voorbereid was op de eerste patiënten. De burgemeester van Tilburg zei vandaag in een persconferentie dat de besmette man uit Loon op Zand en het ziekenhuis waar hij zich meldde goed gehandeld hebben. De man werd twee keer getest op het virus en is in isolatie geplaatst.

Ook de besmette vrouw uit Amsterdam zit in quarantaine. Zij is donderdag nog wel even op haar werk geweest in het Amsterdam UMC (locatie AMC), maar heeft daar geen omgang gehad met patiënten. Ze heeft een kantoorfunctie in het ziekenhuis. De GGD Amsterdam is nog bezig met een contactonderzoek. Ook zijn haar gezinsleden getest, de vrouw heeft een partner en drie kinderen.

De twee Nederlandse coronapatiënten zijn niet aan elkaar verbonden, vertelt viroloog Anne Wensing:

'We kunnen moeilijk de wereld op slot doen'

"Als deze patiënten niemand besmet hebben, heb je twee geïsoleerde gevallen. Als ze wel mensen besmet hebben, wordt het contactonderzoek uitgebreid", zegt Wensing.

De viroloog denkt dat er meer besmettingen in Nederland zullen volgen. "Mensen die op reis zijn geweest en terugkomen, bijvoorbeeld. Dat valt niet te vermijden. We kunnen moeilijk de wereld op slot doen. Maar op dit moment is er nog geen verspreiding." Er is volgens Wensing daarom geen aanleiding om nu scholen te sluiten of evenementen te schrappen.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt landen waar eerste besmettingen met het coronavirus opduiken wel aan om "agressieve maatregelen" te nemen. "Ieder land moet klaar zijn om besmettingen vroeg vast te stellen, patiënten te isoleren, contactonderzoek te doen, goede zorg te leveren, ziekenhuisuitbraken te voorkomen en verspreiding onder groepen tegen te houden."

Schiphol

Ieder land moet zich volgens de WHO ook afvragen of het op vliegvelden en bij grensovergangen de juiste maatregelen neemt om mensen te testen. Op Schiphol en op Eindhoven Airport worden reizigers op dit moment niet getest op het virus. "We hebben dagelijks contact met het RIVM over de situatie. Schiphol is voorbereid en heeft verschillende scenario's en draaiboeken ontwikkeld", schrijft de luchthaven op de eigen website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl